Obtožbe/1 - Moggijeva "Cupola"

Mnenja o aferi so drugačna, kar moramo razumeti. Vendar je prav, da se mnenja argumentira, tako, kot to počne navijač Juventusa že dobra štiri leta. Moggi ni bil obtožen prirejanja katerekoli od tekem, ampak, da je ustvaril svoj sistem (t.i. Cupola) s katerim je lahko vplival na prvenstvo. Zato bomo v naslednjih nekaj člankih pisali o obtožbah oziroma t.i. dokazih, ki so pripeljali Moggija in ostale člane Cupole do kazni, ki je bila izrečena poleti leta 2006.

alt

Telefonski pogovori, ki so v zadnjih mesecih preplavili splet (žal ne moremo govoriti, da so preplavili svet oziroma medije), so razkrinkali tiste, ki so z lažmi in prekrivanjem resnice želeli ''očistiti'' italijanski nogomet. Vendar kljub temu večina še ni pripravljena sprejeti resnice. Še naprej trdijo: "Obstajal je Moggijev sistem", "to kar je delal Moggi, je vsem pred očmi" in "Juventus je delal grde stvari in zato je kazen pravična''. Navijač Juventusa tega ne sprejme. Pripravljeni smo sprejeti resnico, vendar  potrebujemo razlog, potrebujemo argumente. ''Bili ste obtoženi'' ni zadosten razlog, da bom verjel v dobro vero tožilcev oziroma preiskovalcev.

Krivci obstajajo, ampak so drugje. Sistem je obstajal, ampak žrtev le-tega smo bili mi.

 

Moggi je govoril s sodniki ter z delegati, katerim je naročal kako sestaviti bobne s sodniki ter bobne s tekmami

De Santis, Racalbuto, Paparesta, Cassara, Bertini, Dattilo, Gabriele, Pieri, Ambrosino in Baglioni so sodniki, ki naj bi bili, po mnenju preiskovalcev in tožilcev, člani Cupole (poleg Bergama, Pairetta, Laneseja, Mazzinija, Mazzeia, Fazijeve, Ghirelija, Fabianija, Girauda ter, šefa vseh šefov, Moggija). Nobenemu, verjetno niti njim ni jasno, kako so prišli do teh zaključkov. Dejstvo je le to, da ne obstaja noben pogovor Moggija ali Girauda, s katerim od naštetih sodnikov oziroma katerimkoli sodnikom. Tako kot tudi ne obstaja noben pogovor, kjer Moggi od sodnika ali delegata zahteva, kako soditi ali zahteva kakršnokoli korist. Ne obstaja nič od nič, sprejmite resnico tako kot je. Lucianu Moggiju so prisluškovali, bil je osramočen in raztrgan, največji dokaz pa so našli v pogovoru z delegatom Begamom o sodniških bobnih. V pogovoru, ki se v ničemer ne razlikuje od pogovorov drugih direktorjev ter predsednikov, čeprav so se ti ''enaki'' pogovori leta 2006 tožilcem zdeli nepomembni in jih niso predstavili na sodišču kot dokazno gradivo. Zakaj? Ne vemo, lahko pa vsak predvideva. Sicer pa zakaj bi vam govoril jaz, če delegat Bergamo že štiri leta in pol ponavlja iste besede. Besede, katere so slišali tudi preiskovalci leta 2006 na njegovem zaslišanju, vendar kot vse kaže, so te besede nepomembne oziroma niso bile kredibilne: »Bil je trenutek, ko so od nas zahtevali, da ustvarimo bolj sproščeno vzdušje za sodnike. Nogometna zveza (FIGC) nam je podarila telefon za katere je plačevala račune, telefonske številke pa so bile dane vsem klubom in vsi klubi so nas klicali. Takrat smo bili obtoženi, da smo govorili preveč, danes pa se klubi pritožujejo nad novim sistemom, katerega je predlagala AIA (zveza italijanskih sodnikov): pripraviti sodnika ter ga poslati v mirnejše ozračje je korist za sodnika. V trenutku ko je izbruhnil Calciopoli, so prikazali le en telefonski pogovor katerega sem jaz opravil z Lucianom Moggijem, vse ostale so skrili. Ampak jaz sem govoril z vsemi, še posebej z vodstvom Interja, kateri takrat že nekaj let ni zmagal in je bil klub, ki se je največ pritoževal. Poleg tega pa, po pravilih, ni bilo prepovedano, da klubi kličejo delegata ali obratno« (povezava).

Če niso besede prvega delegata dovolj, citirajmo še besede drugega, Gigija Pairetta: »Dejstvo, da prihajajo na dan novi telefonski pogovori, me polni z zadovoljstvom, ker dokazujejo da so nas klicali vsi: ni bilo prepovedano, ravno obratno - prav nogometna zveza je pritiskala na nas, da smo dan pred žrebom govorili s klubi o sodniških bobnih. Razlog FIGC-ja za to je bil ta, da se izogne napetosti ter polemikam, katere so potem končale v časopisih. To je služilo v ta namen. Saj na koncu je žreb določil kateri sodnik gre na določeno tekmo« (povezava).

Besede, ki povejo vse in še več. Nogometna zveza je zahtevala od delegatov, da se skupaj s klubi pogovorijo o bobnih, ker bi se s tem izognili polemikam o sojenju v javnosti. Na koncu pa je športno sodišče te iste nogometne zveze kaznovalo Juventus, ker obstaja en telefonski pogovor med Moggijem ter Bergamom (telefonski pogovor, imenovan tudi ''mater vseh pogovorov'', katerega bomo analizirali kasneje). Torej, pogovori z delegati niso nobeno kaznivo dejanje. No, vsaj ne bi smeli biti. Pogovori s sodniki so druga stvar, ki pa nas ne bi smela skrbeti, ker ne obstajajo. Če je kdo, ki bi ga moralo skrbeti zaradi pogovorov s sodniki, so to navijači Interja in predvsem Milana.

 

Se nadaljuje…