Ekskluzivni intervju z Antoniom Corso

Calciopoli ali Moggiopoli. To sta dve najpogosteje uporabljeni besedi, ki opisujeta nogometni škandal v Italiji, kateri je dosegel svoj vrhunec leta 2006. Priznani Italijanski intelektualec in novinar Enzo Biagi je o procesu dejal: »Calciopoli e' un processo basato sul nulla.« (Proces, ki temelji na praznini) torej proces v točno določeni smeri, proti točno določenim osebam. Nekateri pa se vseeno ne morejo sprijazniti z nastalo situacijo in iščejo resnico. En izmed njih je tudi Antonio Corsa, človek, kateri se ni sprijaznil z dejstvom, da je Juventus edino zlo Italijanskega nogometa in resnico predstavlja širši javnosti na spletnem blogu www.uccellinodidelpiero.com, katerega je tudi sam urednik. Z njim smo spregovorili nekaj besed.

alt

G. Antonio Corsa pozdravljen, Vas lahko prosim, da se na kratko predstavite slovenskim bralcem:

Pozdravljeni, predvsem sem že 30 let Juventusov navijač ter urednik spletnega bloga www.uccellinodidelpiero.com kateri, poleg drugega, poskuša bralcem in spletnim obiskovalcem razkriti resnico o »Calciopoliju«.

Nam lahko pojasnite kaj sploh je tako imenovani »Calciopoli«, ter kdaj se je začel.

»Calciopoli«, kot pravi tudi beseda sama, je proces sojenja nogometu. Vsaj tako naj bi to bilo. V resnici – na športnem nivoju – pa je »Calciopoli« posledica dosojenih kazni (le nekaterim ekipam), ki so bile izrečene po nezakoniti objavi novic o kazenskih postopkih zoper Luciana Moggija, Antonia Girauda ter ostalih vpletenih. Kljub dejstvu, da so bile preiskave zaključene Aprila 2007, so omenjeni kazenski postopki še vedno aktualni in nezaključeni.

Kaj Vas je pripeljalo (Vas in vaše sodelavce), do tega, da ste začeli ponovno zbirati vse dokaze, poslušati  telefonske pogovore ter analizirati dejstva, ki so se zgodila leta 2006 ter o tem obveščati širšo javnost preko spletnega bloga?

Iskaje resnice. Verjemite mi, to je ogromna spodbuda.

Pred kratkim je bil ponovno odprt športni proces, komisarji Italijanske nogometne zveze (F.I.G.C.) zaslišujejo nove priče, poslušajo nove telefonske pogovore in zbirajo nove dokaze. Kje se trenutno nahajamo?

Sam še ne bi govoril o ponovnem uradnem odprtju športnega procesa. Še vedno ne vemo katere namene ima tožilec Stefano Palazzi. Do sedaj so le prisluhnili pričam, ki so leta 2006 že povedali iste stvari, edina razlika je ta, da so te iste priče, po pridobitvi novih telefonskih pogovorov, katere je pridobila obramba Luciana Moggija v civilnem procesu, sedaj čudežno pridobile kredibilnost. Tipična Italijanska hipokrizija.

Zakaj mislite, da se je športni proces leta 2006 končal v nekaj tednih in kazni bile izrečene tako nepreudarno?

Izgovor, ki ga je uporabila Italijanska nogometna zveza (F.I.G.C.) je bil ta, da je UEFA zahtevala v nekaj tednih kompleten seznam ekip, ki bodo v naslednji sezoni nastopali v Evropskih pokalih. V resnici pa je bil to samo izgovor, da se je kaznovalo točno določene ekipe in točno določene ljudi v Italijanskem nogometu, predvsem mislim na Juventus kot ekipo in na Luciana Moggija ter Antonia Girauda.

Ko natančneje analiziramo »Calciopoli« nam takoj pade v oči dejstvo, da je bil leta 2006 glavni delničar TIM-a (Telecom Italia Mobile – agencije, ki je prisluškovala vsem telefonskim klicem) Marco Tronchetti Provera, ta isti Marco Tronchetti Provera je še vedno drugi delničar Interja, takoj za predsednikom Morattijem. Se vam zdijo dejstva povezana?

Glede na nekatere izjave zaslišanih prič iz strani TIM-a, obstajajo nezakonita naročila na relaciji F.C. Internazionale – Telekom Italia Mobile, katera se neposredno nanašajo na Luciana Moggija, nekaterih sodnikov ter drugih pomembnih osebnosti. Lahko si sami odgovorite na zastavljeno vprašanje.

Ugotovljeno je bilo, da je Giuliano Tavaroli (vodja varnosti pri Telecom Italia Mobile) po naročilu predsednika Interja Massima Morattija prisluškoval tudi Christianu Vieriju. Posledično je Christian Vieri vložil proti F.C. Internazionale kazenski postopek. Kaj se s tem trenutno dogaja?

Že samo dejstvo, da me morate vi to vprašati pomeni, da je s tem nekaj hudo narobe. O tem se ve res malo. Premalo! Na žalost je v Italiji tako, da se prevečkrat novinarji ne gredo novinarstva.

Posebej za afero »Calciopoli« je Italijanska nogometna zveza F.I.G.C. imenovala komisarja Guida Rossija, ki je celoten proces spremljal ter posledično odvzel naslov Juventusu in ga dodelil Interju. V preteklosti je bil Guido Rossi predsednik Telecoma (družbe, ki je izvajala prisluškovanja), vlogo katero je ponovno prevzel v septembru leta 2006, takoj po poteku mandata posebnega komisarja na nogometni zvezi. Nam lahko podate vaše osebno mnenje o teh dejstvih?

Ne bom sodil osebo po človeški plati. Omejil se bom na dejstva. Kar se je zgodilo v Italijanskem nogometu leta 2006 je anomalija brez primere, praznino nastalo po odstopu tedanjega predsednika zveze F.I.G.C. so zapolnili z osebo, ki se ni omejila na vodenje zveze do novih volitev ampak je namenoma preuredila in reformirala pravila v točno določeno smer ter podelila naslov Interju (v nasprotju z mnenjem sodnikov, ki omenjeni naslov niso podelili nikomur). Po vsem tem, torej po dobrih treh mesecih, je gospod Guido Rossi dal odpoved in se umaknil iz nogometa na staro delovno mesto. Že brez dejstva, da se je vrnil v Telecom Italia Mobile, je dovolj, da se glede na omenjeno pojavljajo določeni pomisleki.

Iz dneva v dan prihajajo v javnost novi dokazi in do sedaj še nerazkriti telefonski pogovori med funkcionarji drugih klubov in določenimi sodniki. Vse to dokazuje, da gospod Luciano Moggi zagotovo ni bil svetnik, bil pa je predstavljen javnosti kot edini krivec in največje zlo Italijanskega nogometa, se strinjate?

Potrebno je ločiti nešportna od nezakonitih ravnanj. Nešportnega ravnanja je zagotovo bilo, medtem, ko dejanja, ki bi kršilo kakršnakoli napisano pravilo, niso (od leta 2006 do danes), dokazali niti enega. Tudi v obtožnici piše, da ni bilo kaznovano nobeno nezakonito dejanje ampak več nešportnih, obtožnico pa ni bilo težko napisati glede na proti-juventinsko klimo, ki je takrat vladala celotni nogometni Italiji. Moje poslanstvo in poslanstvo mojih sodelavcev, ki tako kot sam obnavljajo dogodke in poskušajo prikazati resnico, kot je dejansko bila, je ravno to, da se loči in jasno predstavi javnosti razliko med nešportnim in nezakonitim. Poleg tega, pa je tudi vsem že povsem jasno, da teh stvari ni počel izključno Luciano Moggi ampak večina vodilnih funkcionarjev. To ne pomeni, da hočemo rehabilitirati gospoda Moggia, rehabilitirali bi radi resnico, ki je vse preveč skrivljena v očeh večine.

Dal vam bom primer: Moggija vsi obsojajo, ker je telefoniral sodniškim delegatom, trdno misleči, da je bil edini, ki je to počel in je bilo to strogo prepovedano. Povejte mi, kako bi gledali na to, če bi vedeli, da so to počeli tudi funkcionarji vseh ostalih klubov in, da povrh vsega to niti ni bilo prepovedano? Vse se spremeni! To bi tudi mi radi vsem dokazali in predstavili ampak je težko prepričat prepričanega, ki od leta 2006 vidi v gospodu Moggiju največje zlo. Ni nam lahko.

Z novimi dokazi in novimi telefonskimi pogovori (ki novi niso), prihajajo na dan tudi dejstva, da so drugi klubi vpleteni v tako imenovani »Calciopoli«. Novi dokazi naj bi najbolj bremenili Inter, ki je komuniciral s sodniškimi delegati preko Giachinta Facchettija in A.C. Milan, ki je deloval pod krinko Francesca Meanija. Se lahko v luči teh dejstev in dokazov nadejamo kazni za Inter in A.C. Milan?

Teoretično je, na športnem nivoju, zadeva zastarela. Treba bi bilo zagovarjati teorijo Moggijeve obrambe, ki pravi, da je ponovitev kaznivega dejanja zamolčanje omenjenih vedenj s strani ostalih klubov, ki so se leta 2006 izognili kazni. Vendar se mi osebno zdi smešno, da se Inter pri katerem vztrajno trdijo, da so popolnoma »čisti« in nedolžni, ne odpove zastaranju procesa, to bi pomenilo, da se stvari res razčistijo, če so edini »pošteni«, kot se sami razglašajo mislim, da ne bi smelo biti težav. Pri Interju pa se vztrajno oklepajo izjav, da je zadeva zastarela in neaktualna.

Glede na nove dokaze, ki so se pojavili prestrezanje v zadnjih mesecih, kaj lahko pričakujemo od tako imenovanega »Calciopoli 2«?

Kdo ve. Vse je v rokah tožilca Stefana Palazzija in F.I.G.C..

Za konec intervjuja bi Vas rad vprašal, kako vidite prihodnost Italijanskega nogometa?

Ni prihodnosti za Italijanski nogomet brez močnega in konkurenčnega Juventusa. Prej ali slej bodo to dojeli tudi tako imenovani strokovnjaki.