Vojna nogometni zvezi

Nekaj dni nazaj, v sredo 10.08.2011, je predsednik Juventusa, Andrea Agnelli, sklical konferenco, na kateri se je govorilo o (ne)odločitvi športnega sodišča za odvzem naslova Interju za sezono 2005/2006 ter o nadaljnjih korakih Juventusa v tej smeri.

alt

Obnova preteklih dogodkov

Gremo po vrsti, da nam bo v nadaljevanju nekoliko lažje. Skoraj leto in pol nazaj (10.05.2010) je Juventus na italijansko nogometno zvezo (FIGC) predstavil pritožbeni postopek za proces Calciopoli, v kateri je zahteval (1.) ponovni pregled dokaznega gradiva ter pravično oziroma enako obravnavanje vseh fizičnih ter pravnih oseb. Rezultat, ki smo ga vsi pričakovali, je po štirinajstih mesecih vendarle prišel: Inter je bil spoznan za krivega, vendar se je izognil prestajanju kazni (ki bi bila izpad v eno od nižjih lig, morda celo nižje od Serie B), ker je proces zastarel (pomeni, da sta od začetka procesa (leta 2006) minili več kot dve leti). Poleg tega je Juventus v istem pritožbenem postopku zahteval (2.) odvzem naslova italijanskega državnega prvaka Interju iz sezone 2005/2006. Tukaj si je FIGC vzel nekaj več časa, na koncu pa so se, tudi tokrat po pričakovanjih, odločili da ne bodo odločali o ničemer in tako je naslov 2005/2006 ostal v rokah Interja: odločitev pa je podal glavni tožilec FIGC-ja Palazzi, namesto da bi odločitev prepustil sodniku. Očitna zloraba moči.

Če potegnemo črto, lahko rečemo, da je ''zmagovalec'' Inter, ki ni izgubil pravzaprav ničesar. Ostali so v prvi ligi in ostali so z našim naslovom v rokah, za njih pa to, da so bili spoznane za krive, ne pomeni nič, saj ne bodo nikoli požrli svojega ponosa in bodo v nedogled trdili, da so nedolžni ter da je kriv zgolj Juventus. Ampak pustimo zdaj njih. Pomembno je,  da te tekme, na njihovo žalost in našo veselje, še niti približno ni konec. Andrea Agnelli je petnajst mesecev nazaj (ob predstavitvi pritožbenega postopka) poudaril, da bo maščeval ponos Juventusa in ta konferenca je le še ena potrditev več, da predsednik misli resno.

Toliko o preteklih dogodkih, ki so najverjetneje znani vsem. Pojdimo na zadnjo konferenco, katero je sklical Andrea Agnelli in na kateri so mu družbo delali Claudio Albanese (odgovorni za stike z javnostjo) ter odvetniki Michele Briamonte, Luigi Chiappero in Pasquale Landi.

Naslednji ukrepi Juventusa

Po uvodnih besedah Albaneseja, je konferenco (katero si lahko ogledate tudi na tej strani) začel predsednik Agnelli, ki se je z besedami »naslov iz 2005/2006 ni več naslov poštenjakov, temveč naslov arhivirancev«, hitro spremenil v navijača. Vendar pustimo zdaj Agnellija navijača, ker nas trenutno zanima Agnelli predsednik. In le-ta je na hitro naštel ukrepe, ki jih bo Juventus izvedel v naslednjih mesecih: pritožba na TNAS (Arbitražno sodišče za šport) ter tožbe proti nogometni zvezi preko računskega sodišča v Laziu, upravnega uradnika Rima, ministra za notranje zadeve, vodje nadzora CONI-ja ter ne nazadnje, nekoliko presenetljivo, tudi preko izvršnega odbora Evropske nogometne zveze (UEFA).
Sledil je govor odvetnikov, kateri so imeli nalogo predstaviti te ukrepe na nekoliko bolj tehničen način, da bi ga razumeli tudi mi, ki nam je pravo španska vas. Korak za korakom, tako kot bomo šli tudi mi.

Začnimo s pritožbenim postopkom na TNAS, katerega je Juventus uradno podpisal oziroma začel le nekaj minut pred začetkom konference (kot potrjuje tudi uradna stran CONI-ja). V pritožbi sta zajeti dve stvari, ki se formalno razlikujeta, vendar sta med seboj povezani. Prva (1.) je odločitev Guida Rossija (takratni predsednik nogometne zveze in, ne pozabimo, nekdanji delničar Interja) iz 26. julija 2006, ko se je le-ta odločil, da bo nepravilnost v prvenstvu 2004/2005 kaznoval tako, da bo naslov za naslednjo sezono dodelil Interju. Druga (2.) pa je odločitev tožilcev nogometne zveze, ki so se 18. julija 2011 odločili, da bodo naslov iz sezone 2005/2006 pustili v rokah Interja oziroma, če uporabimo besede Agnellija, so se odločili, da ne bodo odločali.
Juventus je mnenja, da »sta obe odločitvi nezakoniti«, kot je povedal prof. Landi, ki je še dodal: »Naši naslednji ukrepi bodo za dokazati to nezakonitost«. In prvi ukrep, kot že rečeno, je bila pritožba na TNAS. Razlog, ki ga je Juventus omenil v pritožbenem postopku je ta, da medtem ko je Guido Rossi leta 2006 dobil dovoljenje t.i. ''treh modrih mož'' (tresaggi) za dodeliti naslov kamor si sam želi, je 18. julija letos nogometna zveza, v obrazložitvah zakaj so zavrnili Juventusovo pritožbo (za odvzem naslova), omenila ravno nasprotno: takšno dovoljenje, katerega je takrat dobil Guido Rossi, namreč naj ne bi bilo mogoče dodeliti oziroma ni zakonita.
Poleg ugotavljanja nezakonitosti, je Juventus v isti pritožbi zahteval odškodnino (brez specifične vsote)  zaradi škode, tudi zaradi tega, ker »kakršnikoli nezakoniti ukrep zahteva določeno količino škode«, je povedal Landi. Zapomniti si je vredno tudi šalo Chiappera: »TNAS smo izbrali tudi zato, ker tukaj, če Inter želi, zelena miza zares obstaja, ker jo zahteva zakon«. Šalo na stran, pomeni, da bo poleg nogometne zveze tudi Inter poklican na zaslišanje in da se bo, morda, sodilo tudi njim, brez kakršnegakoli tveganja o zastarelosti procesa. Če se vrnemo na količino odškodnine, bo vsoto določilo sodišče. Če razsodba (za katero pričakujejo, da bo znana jeseni) ne bo zadovoljila odvetnike Juventusa, se bo šlo na TAR v Laziu.

Drugi korak bo tožba na računskem sodišču v Laziu, »zaradi enostavnega razloga, ker FIGC (nogometna zveza) oblikuje enega od vladnih sistemov, torej CONI, ki je javni organ, kateri je pod nadzorom računskega sodišča, menimo, da je računsko sodišče dolžno pretehtati legitimnost dejanj«. Pričakuje se torej kar nekaj novih sivih las na glavi Guida Rossija, Abeteja, tožilcev FIGCja, itd., saj bo računsko sodišče preučevalo dejanja fizičnih oseb in ne pravnih.

Naslednji koraki bodo, kot smo že omenili, predstavitev tožb pri upravnemu uradniku Rima in ministru za notranje zadeve, vodji nadzora CONI-ja ter na Uefinem izvršnem odboru. Torej se bo preskočilo pritožbo na TAS-u, ker se bo šlo direktno na, če citiramo Briamonteja, ''organe vseh organov'' – vendar, kot je rekel Agnelli sam: »To je začetek ukrepov, katere smo izbrali in lahko se zgodi, da ne bodo edini katere bomo izvedli«. Predvsem tožba na Uefinem izvršnem odboru lahko popolnoma uniči italijansko nogometno zvezo, kajti tam ne bodo preučevali le odločitev iz let 2006 ter 2011, ampak vsa dejanja izmed teh dveh letnic, kajti Juventus je mnenja, da je italijanski nogomet bil deležen neenakega obravnavanja med klubi (na primer, ko FIGC ni naredil ničesar, da bi se izognil zastaranju procesa, zaradi česar je ostal Inter nekaznovan).

alt

Osemindvajseti ter devetindvajseti naslov

Za konec pojdimo na temo, ki nas, navijače brez kakršnekoli diplome iz prava, najbolj zanima: 28. ter 29. Scudetto. »To kar moramo počakati, sta rezultata procesa v Neaplju (procesa Moggija ter Girauda). Ko se bosta procesa zaključila, bomo imeli v rokah vse elemente, s katerimi bomo lahko preučili če in kako bi lahko zahtevali nazaj oba naslova«. Bolj tehničen je ponovno bil odvetnik Chiappero: »Za pridobitev naslova iz sezone 2004/2005 je potreben pomemben ukrep, ki mora priti s strani kazenskega sodišča in zato moramo počakati na razsodbo obeh procesov v Neaplju. Naslov 2005/2006 ni povezan z Neapljem, ker gre za sezono, kjer ni bilo nobenih nepravilnosti s strani nobene ekipe, niti Juventusa: odvzeli so ga, ker so nekako morali konkretizirat sankcije iz sezone 2004/2005, ki se je že končala in zatorej jim ni preostalo drugega, kot da naslov odvzamejo. Torej ta naslov ni povezan z Neapljem in ravno to je korak, preko katerega želimo izraziti mnenje, da je naslov 2005/2006 od Juventusa. In prvi korak je ta, da najprej izničijo dodelitev naslova (Interju), ki po našem mnenju ni bila pravična«. In, da še omenimo, vrnitev obeh naslovov v roke Juventusa, bi izničila (vsaj na papirjih) tudi sezono 2006/2007, katero je Juventus odigral v drugi ligi.

Začetek vojne

Če ocenjujemo po besedah Morattija (»Upam, da gre (Agnelli) na počitnice, tako se bo lahko sprostil«) ter Abeteja (»Ne gledam v zrcalo«), lahko rečemo, da se je Agnelli z odvetniki s to konferenco dotaknil točke, ki bo povzročila ogromno škode (ali koristi, odvisno s katere strani gledamo – za nas vsekakor koristi) italijanskemu nogometu, ki je v teh letih izgubil vso kredibilnost. Vojna Juventusa proti nogometni zvezi se je tako začela. Vsak od nas je verjetno že pomislil, da Calciopoli ne zanima nikogar več, razen nas navijačev (pa čeprav, na žalost, le še peščico) ter Moggija. Ampak ta konferenca, katero je sklical Agnelli, je pokazala, da je Juventus prisoten bolj kot kadarkoli prej, da je Juventus odločen bolj kot kadarkoli prej in da je Juventus pripravljen iti do konca, da bi dobil vojno proti nogometni zvezi. Korak za korakom so pri Juventusu študirali in čakali katere bodo poteze, ki jih bo izbrala nogometna zveza. Vendar po tej konferenci je optimizem več kot dobrodošel in to ne le zaradi ''nekaj'' tožb oziroma pritožb, ampak predvsem zaradi odločnosti v besedah, ki smo jih slišali s strani predsednika ter odvetnikov.

In da zaključimo z najlepšim odgovorom, ki je prišel proti koncu konference. Na vprašanje enega od novinarjev: »Obstaja kakšna stvar, ki bi lahko zaključila s Calciopolijem in ki bi povsem ''zadovoljila'' Juventus?«, je predsednik odgovoril: »Jaz bom končal s Calciopolijem istega dne, ko bomo tista dva Scudetta postavili nazaj v našo vitrino«.