Juventus, tovarna prihodnosti

»Z mladimi se lahko zmaga. Lahko pa se tudi zasluži«, pravi Marotta. Politika z mladimi je začela kazati prve konkretne rezultate, vendar pa je projekt beločrnih dosti bolj premišljen in ambiciozen.

sorensen

 

Paratici jih odkrije, Marotta jih kupi, Delneri verjame, ter na koncu, Juventus pridobi. Kajti ko politika mladih začne kazati rezultate in ne samo govorice, takrat se lahko govori o prednosti te politike, te izbire. O prednostih je spregovoril tudi izvršilni direktor na področju športa pri Juventusu, Beppe Marotta: »Obstaja tehnična, kajti lahko se najde talente s katerimi okrepiš ekipo ali katerimi si pomagaš ko imaš številne igralce poškodovane. Ampak obstaja tudi ekonomična prednosti, kajti najzanimivejši mladi igralci na trgu postanejo dragoceni dejavnik s katerim lahko določenim igralcem izbiješ ceno, lahko pa tudi ogromno zaslužiš«.

VEČ ZMAG – V tej sezoni je pri Juventusu za prvo ekipo debitiralo sedem mladincev, od tega tri od prve minute. Poleg tega so igralci od prve minute zaigrali na pomembnih tekmah kot je derbi z Romo, kjer je tekmo začel Frederik Sorensen ali sredina tekma na kateri je od prve minute debitiral Vincenzo Camilleri. »Lahko se zmaga tudi z mladinci«, pravi odločno Marotta, kar pa v tem trenutku ni le slogan, ampak realnost Juventusa. »In ostali bodo še debitirali, ker je veliko fantov kateri odgovarjajo zahtevam Delnerija«.

VEČ POGUMA – Tako je, kajti na koncu ima zadnjo besedo zmeraj trener in politika mladih se lahko ustavi pred pretežkimi odločitvami. Gigi Delneri pa dokazuje, da ima dovolj poguma in modrosti katere so potrebne, da lahko daš priložnost osemnajstletniku: če Juventus zaradi poškodb trpi dosti manj kot preteklo sezono je razlog tudi pametna uporaba mladincev, katera je pripeljala do tega, da se odsotnost poškodovanih ne občuti.

VEČ REZERV – Tako ima, po treh mesecih, Juventus v ekipi dva zelo zanimiva branilca kot sta Sorensen in Camilleri, enega vezista ki zgleda zelo trden kot je Manuel Giandonato. In če pravilo v teh primerih govori, da ne smemo prehitro poveličevat ampak raje pozorno spremljati razvoj, pa navijači – kateri lahko odločajo s srcem – že poveličujejo in želijo gledati te mladince v akciji.

VEČ NAVDUŠENJA – Ampak projekt mladih pri Juventusu ni vaba, s katero želi klub pridobiti simpatijo navijačev. Načrt katerega razvijata Marotta ter Paratici je bolj obsežen in premišljen. Celotno področje Evrope in Južne Amerike je pod kontrolo, številni kontakti in opazovalci kateri skrbijo za razpise in poročila. Vse to je potrebno, da se pride do selekcije s katero obogatiti mladinski sektor, zaradi ekonomičnosti pa je potrebno iskati predvsem nižje. Kajti talentirani osemnajstletniki stanejo in zato je bolj priročno staviti na mlajše fante, kateri lahko dokončajo svoj razvoj v mladinskem sektorju. Končen objektiv je pridobiti igralce pripravljene za člansko ekipo, ter ostale za trg. In če kdo misli na smrtonosno Barcelono, ustvarjena predvsem po zaslugi njihovega mladinskega sektorja, ni daleč od scenarija katerega ima v mislih vodstvo Juventusa.