Andrea Pirlo okrepil Juventus

Po uspešno opravljenih zdravniških pregledih, ki jih je tekom torkovega dne opravil v Torinu, je v večernih urah Andrea Pirlo tudi uradno postal novi nogometaš Juventusa.

Andrea Pirlo

32-letni vezist je s »staro damo« podpisal pogodbo, ki bo v veljavo stopila 1. julija letos, iztekla pa se bo 30. junija 2014. Pirlu je ob koncu letošnje sezone potekla pogodba z Milanom, zato je Juventus okrepil kot prost igralec brez odškodnine. Italijanski reprezentant in svetovni prvak iz leta 2006 bo uradno predstavljen na sredini tiskovni konferenci v Vinovu ob 12. uri.

 

Andrea Pirlo je vezist, ki ga nogometni javnosti ni potrebno posebej predstavljati. Rodil se je 19. maja 1979 v Fleru v bližini Brescie, za katero je v članski konkurenci med letoma 1995 in 1998 odigral 47 tekem in dosegel šest zadetkov. Z dobrimi predstavami je privabil pozornost Interja, za katerega je Pirlo med letoma 1998 in 2001 zbral le 22 nastopov, precej boljše igre pa je kazal v dresih Reggine in Brescie, kamor so ga modro-črni posodili. Inter je nad Pirlom obupal leta 2001 in ga za 18 milijonov evrov prodal mestnemu tekmecu Milanu, kjer pa je zablestel v polnem sijaju. V rdeče-črnem dresu je na 284 tekmah dosegel 32 zadetkov. Osvojil je dve lovoriki za naslov italijanskega prvaka, dvakrat se je veselil zmage v Ligi prvakov, osvojil pa je tudi italijanski pokal ter dva evropska superpokala. Pogodba z Milanom mu je potekla po letošnji sezoni, vodstvo aktualnih italijanskih prvakov pa se je odločilo, da Pirlu omogoči prosto pot pri iskanju novih delodajalcev.

Pirlo je v preteklih letih uspešno nastopal tudi v dresu italijanske reprezentance. Kot kapetan je leta 2000 z reprezentanco do 21 let osvojil naslov evropskega prvaka, z olimpijsko reprezentanco je leta 2004 v Atenah osvojil bronasto medaljo, vrhunec pa je njegova reprezentančna kariera dosegla leta 2006, ko je odigral eno izmed ključnih vlog pri pohodu »azzurrov« na četrti naslov svetovnega prvaka. Po krajši odsotnosti ga je v nedeljo selektor Prandelli znova povabil v italijansko izbrano vrsto, za katero je doslej na 72 tekmah dosegel devet zadetkov.