Mercato 360°/2

Ne le obramba in sredina, spremembe bodo prisotne tudi v napadu in na klopi. Kdo ima največ možnosti za nasledit mesto Iaquinte ter Amaurija v napadu, kdo bo nov trener in kje bo kariero končal Gigi Delneri?

alt

NAPAD

Edin Džeko se vrača
Vedno bolj Edin Džeko, vedno bolj Juventus, vedno bolj tradicionalni okusi. Ena od glavnih želja Beppeja Marotte in Fabia Paraticija je, tako kot lani, napadalec Manchester Cityja ter bosanske reprezentance.

Juventus je izbral Džeka, za enega od dveh ''top igralcev'' (poleg Balea). Igralca, o katerem se je govorilo in pisalo celo lansko poletje in tudi del zime. Igralec, ki bi s svojimi zadetki pomagal navijačem pozabiti (seveda ne dobesedno) Davida Trezegueta in ki bi bil tako, skupaj s Quagliarello, Matrijem, Del Pierom in mogoče Tonijem, na voljo novemu trenerju. In ne nazadnje igralec, ki ima nekaj možnosti za prihod v Torino: tako zaradi okolja, na katerega se pri Cityju ni navadil (ravno zaradi tega je malo verjetno, da bo tam tudi ostal), kot tudi zaradi vztrajnega spogledovanja z Marotto v lanskem poletju (njegov prihod v Juventus je preprečil izključno Wolfsburg, vendar brez tega ne bi nikoli spoznali Krasića). Zakaj bi Edin Džeko izbral Juventus: ogromna želja po igranju v Serie A, katera ima že po tradiciji ogromno simpatizerjev na območju bivše Jugoslavije, torej tudi Bosne. Želja, katero je izkazal že lansko poletje.

Zadostovalo bi že 25 milijonov evrov, kar se brez dvoma splača. In to se zavedajo vsi, tudi predsednik Andrea Agnelli. Zdaj se pričakuje odločilen napad na Džeka, ki se je neformalno začel že 16. aprila, ko sta se Juventus ter Manchester City sestala v eni od restavracij v Vinovu.

 

Odkup Matrija
S svojimi zadetki je prepričal vsakega navijača, tudi tiste najbolj skeptične. In najverjetneje bo z zadetki tudi nadaljeval v črno-belem dresu. Odkup Alessandra Matrija je namreč že zelo blizu, vrednost posla pa bo 10 milijonov ter solastništvo Cristiana Pasquata ('89, trenutno na posoji pri Modeni) ter Raffaela Palladina ('84, na solastništvu s Parmo). Trener Cagliarija, Roberto Donadoni, si želi spremeniti sistem igre in prav oba igralca ponujena s strani Juventusa, zadovoljujejo njegovim zahtevam. Operacija se bo, če gre vse po sreči, zaključila v naslednjih tednih. Moramo omeniti, da je Fiorentina skušala pripeljati Matrija v svoje vrste, vendar jih je Massimo Cellino moral razočarati, saj je nekdanji igralec Milana na posoji z možnostjo odkupa.

 

Amauri stane preveč

alt

Amauri je eden od rešiteljev letošnje Parme. 7 zadetkov na 11ih tekmah so številke, ki pričajo o njegovi odlični strelski formi pri Parmi. Vendar pa si ekipa, ki se bori za obstanek, ne more privoščiti plače katero zahteva Amauri (poleg tega je igralec dal klubu vedeti, da ne želi obstati) in ravno zaradi tega je Tommaso Ghirardi Juventusu že dal vedeti, da bo vsej verjetnosti igralca ne bo moral odkupiti. Po mnenju Bronzettija, enega od Amaurijevih agentov, ima igralec več ponudb tudi s strani tujih klubov: vodstvo Stare dame je prepričano, da se ga bo to poletje lahko dokončno znebilo, vendar bi ga raje vključili v kakšno zamenjavo.

 

Omenjajo se še…
Jeremy Menez (1987): Krilni napadalec Rome in Francije je prvi na listi za odstrel pri Romi. Navijači ne prenesejo več njegove obnašanja, sam pa si želi čim prej zamenjati okolje. Igralec je zelo cenjen s strani Marotte ter predvsem Paraticija, vendar pa ne za ceno Buffona.

Neymar da Silva (1992): mladega Brazilca, katerega bi v svojih vrstah verjetno imeli radi vse trenerji, povezujejo tudi z Juventusom. Prestop sicer ni nemogoč, vendar pa je zelo malo verjeten, saj skupna vrednost operacije znaša skoraj 50 milijonov evrov. Juventus si te vsote ne more privoščit, vendar tukaj nastopi Fiat. Brazilija je namreč eden od glavnih virov prihodka Fiata in ravno zaradi tega Fiat na severu Brazilije odpira novo tovarno: investicija bo italijansko avtomobilistično podjetje stalo 1,3 milijarde evrov in naj bi v treh letih prinesla v blagajne kar 4,4 milijarde evrov. Triletni projekt bi torej trajal do leta 2014 in prav v tem letu je v Braziliji na sporedu svetovno prvenstvo, kjer bo Neymar verjetno eden od glavnih zvezd, kar bi za Fiat pomenilo še dodaten prihodek. Marchionne in Elkann razmišljata v tej smeri, vendar možnosti ostajajo minimalne.

Carlos Tevez (1984): Argentinec, ki je trenutno član Manchester Cityja, bo poleti kot vse kaže zamenjal dres. Najverjetnejša destinacija je Inter, kajti njegove zahteve (8 milijonov letne plače) so za vodstvo Stare dame previsoke.

Mirko Vučinić (1983): Roma pripravlja novo pogodbo za svojega napadalca, ki pa ne želi biti več rezerva Francescu Tottiju, ki je ''vladar'' v Romini slačilnici. Manjše zanimanje s strani Juventusa je, vendar bo najverjetneje končal v Španiji oziroma Angliji.

Alberto Gilardino (1982): Velik navijač Juventusa, ki je bil pozimi že zelo blizu prestopa v njegov sanjski klub. Vendar Fiorentina ni želela izgubiti svojega najboljšega napadalca sredi sezoni in tako se je vse končalo z Matrijem v Juventusu. Gilardino je zelo cenjen s strani vodstva črno-belih, vendar odkup Matrija izničuje kakršnekoli možnosti za prestop Gilardina v Juventus to poletje.

Givanildo Hulk (1986): Napadalec Porta je eden glavnih tarč letošnjega prestopnega roka. Portugalci zahtevajo vsaj 30 milijonov, katerih, po mnenju Marotte, ni vreden.

Abel Hernandez (1990): Eden od mnogih presenečenj letošnjega Palerma je bil s strani medijev že v preteklosti dostikrat povezan prav z Juventusom. Vendar Zamparini si želi obdržati svojega talenta tudi v naslednji sezoni in mu še dodatno dvigniti ceno glede na to, da je bil Hernandez letos dolgo poškodovan.

 

TRENER

Delneri ni izpolnil pričakovanj
Minimalni cilj, katerega je imel Juventus pred sezono, torej uvrstitev v Ligo prvakov, je štiri kroge pred koncem praktično že nedosegljiv. Seveda mora nekdo plačati za napake in poleg nekaterih igralcev bo to tudi Gigi Delneri, kateri se je že dogovoril s klubom o višini odškodnine. Kot vse kaže se bo vrnil v Bergamo k Atalanti, čeprav črnomodri niso prepričani, če bi odpustili trenerja, kateri jih je oziroma bo pripeljal nazaj v Serie A: vendar Delneri je pri navijačih in vodstvu Atalante zelo cenjen in ravno zaradi tega ima lepe možnosti, da sede na svojo staro klop.

 

Roberto Mancini
V zadnjih dneh mediji poročajo o velikih možnosti, da na klopi Juventusa sede Roberto Mancini. Nekaj dni nazaj sta se Nedved ter Paratici skupaj z Raiolo že sestala z njim in občutek je ta, da je Mancio eden od resnih kandidatov za naslednika Delnerija (enakega mnenja so tudi stavnice). Vendar pa se Andrea Agnelli, ki je ''zadolžen'' za izbiro novega trenerja  zaveda, da Mancini zaradi svojih dejanj v preteklosti ni najbolj cenjen s strani navijačev. Poleg tega njegove kvalitete in zahteve (tako tehnične, kot finančne) ne ustrezajo projektu Stare dame.

 

Special two

alt

Andre Villas Boas oziroma Special Two, kot mu nekateri pravijo, je v zadnjih dneh postal glavna tarča Andreie Agnellija za novo sezono Juventusa. Nekdanjemu Mourinhovemu pomočniku ponudb ne manjka in ekipa, ki je do zdaj predstavila najbolj konkretno ponudbo, je angleški premierligaš Liverpool.

Portugalec je prejel licenco za trenerja že pri sedemnajstih letih, je pred tedni že zavrnil Romo. Bodisi zaradi neigranja v Ligi prvakov, bodisi zaradi projekta. Vendar je Juventus s trenutnim trenerjem Porta že dlje časa v kontaktu (tako kot z mnogimi trenerji) in v zadnjih dneh je bil prav Mourinho tisti, ki je trenerju predlagal Juventus ter Nedvedu oziroma Juventusu Boasa, kot odličnega naslednika Delnerija. In če sta ga nasvet Mourinha ter projekt Marotte prepričala, bi nov trener na novem stadionu lahko postal prav 33-letni Portugalec. Vendar potrebno bo premagati konkurenco ostalih klubov in predvsem, če se resnično kar pišejo mediji, plačati Portu klavzulo vredno 15 milijonov evrov (če je novica resnična, gre za absolutni rekord).

Za razliko od Mancinija, ima Villas Boas dosti nižje zahteve: tako finančne, kot tudi tehnične, saj bi zahteval zgolj 3-4 nove igralce za dodati v prvo enajsterico.

 

Stari znanci
O Conteju je bilo že dosti napisanega na tej strani. Razen tega, da je Conte s svojo Sieno prevzel vodstvo v Serie B, se situacija bistveno ni spremenila: nekdanjemu kapetanu Stare dame je projekt všeč (za razliko od dveh let nazaj, ko je zaradi premalo ambicioznega projekta zavrnil ponudbo Blanca) in še vedno čaka oziroma upa na klic Marotte.

Drugo ime, ki je v zadnjih dneh postalo aktualno je Marcello Lippi. Po intervjuju za Sky (»Če bi me Juventus poklical, bi z veseljem pomagal«) je podal nekakšno asistenco trenutnemu vodstvu. Za zdaj ni še nič konkretnega, vendar nikoli ne reci nikoli. Sploh v primeru Lippija, ki je v svoji dolgi in uspešni karieri že dvakrat sedel na klopi ''svojega'' Juventusa.

 

Omenjajo se še…
Walter Mazzari: Čeprav sta trener in njegov predsednik Aurelio De Laurentiis navijačem Napolija že večkrat zagotovila, da Mazzari ostaja v Napoliju, ga vsekakor ne smemo še izbrisati, saj je prav Mazzari s svojim karizmatičnim vodstvom navdušil Andreio Agnellija. Vendar če so pri Juventusu navdušeni z vodenjem Neapeljskega trenerja, pa velja ravno obratno za njegov sistem s tremi branilci.

Louis van Gaal: Nizozemski trener je že pred časom naznanil, da se bo po tej sezoni za nedoločen čas odmaknil iz nogometa, vendar besede včasih ne pomenijo veliko. Nemški mediji so prepričani, da bo nov trener Juventusa prav on in ne smemo pozabiti na besede njegove žene, ki je nekaj mesecev nazaj že izjavila, da se bo po sezoni s svojim možem preselila v Torino, čeprav je Louis vse to hitro zanikal.