Mercato 360°/1

Sezona je vse bliže koncu in, tako kot so nas navadili v zadnjih petih letih, navijači ponovno ne bomo imeli nobenega razloga za slavje. Zaupanje s strani navijačev v vodstvo je minimalno in ravno zaradi tega se slednje toliko bolj trudi, da bi pridobili zaupanje že v naslednjih mesecih oziroma še pred začetkom nove sezone. Marotta, Paratici in Agnelli ne počivajo niti trenutka: v glavah je že nekaj idej, ki jih bodo v naslednji tednih skušali konkretizirat.

alt

Ker že dolgo nismo pisali o novosti iz ''tržnice'', si oglejmo kakšne so ideje, ki se vrtijo v glavah vodstva Stare dame glede branilcev, vezistov ter kakšno vlogo bo imel Mino Raiola v naslednjem prestopnem roku.

OBRAMBA

Stara imena, drugačne možnosti
Ko je vse kazalo, da bo nov bočni branilec na desni strani Andreas Beck, se je v roku nekaj dni vse popolnoma spremenilo. Visoke zahteve Hoffenheima ter slaba forma igralca v drugem delu prvenstva sta ga oddaljila od Torina. Možnosti, da bo nov desni branilec Stephan Lichsteiner so tako narasle in prav Švicar je eden od igralcev, ki bi lahko postal prva okrepitev (po mladem Gabrielu) za sezono 2011/2012. Predsednik Lazia, Claudio Lotito, želi z njegovo prodajo zaslužiti vsaj 12 milijonov evrov, vendar Juventus ostaja pri devetih milijonih, kajti športni direktor Beppe Marotta je mnenja, da se bodo pri Laziu s tem zadovoljili, saj nekdanji igralec Lilla (od koder je prišel za zgolj 900.000 evrov) pritiska na vodstvo sinjemodrih in si želi v naslednji sezoni igrati v belo-črnem dresu.

Tudi na levi strani bistvenih sprememb ni. Clichy se pripravlja na podpis nove pogodbe (predvsem zato, ker Arsenal ni našel dogovora z Bordeauxom za odkup Tremoulinasa) in najverjetneje lahko tako pozabimo nanj (tako kot tudi na Traoreja).

Vendar okrepitev bo brez dvoma prišla tudi na levi strani, čeprav je ta položaj s Paolom De Cegliem verjetno dobro pokrit: sploh če bo našel svojo staro formo, s katero nas je razveseljeval na začetku letošnje sezone.

 

Zamenjava Chiellinija in novi Thuram
Da bo v novi sezoni prišlo do nekaj pomembnih prodaj in da ni noben nenadomestljiv, priča tudi dejstvo, da vodstvo kluba razmišlja o prodaji Giorgia Chiellinija. Ideja je bolj kot ne ''sramežljiva'' in izhaja predvsem zaradi tega, ker je zanimanje Reala iz Madreida ter tudi Manchester Cityja postalo dokaj konkretno. In ravno zaradi tega Marotta ter Paratici spremljajo 25-letnega Rolanda, centralnega branilca Porta, ki bo po sezoni najverjetneje zapustil portugalskega prvoligaša.

Novi Thuram, kot so ga zaradi stila igre poimenovali strokovnjaki, se imenuje Tony Huston in verjetno ni potrebno omeniti, da gre za francoskega štoperja, ki lahko igra tudi na mestu desnega bočnega branilca, tako kot nekdanji igralec Juventusa Lillian Thuram. Mladi (letnik '93) branilec Le Mansa je bil v prejšnjih dneh tik pred prestopom v Inter, saj je Le Mans že sprejel ponudbo črnomodrih (posoja z možnostjo odkupa), vendar so igralčevi agentje v zadnjem hipu zavrnili prestop: igralca želijo namreč prodati dokončno in ravno zaradi tega so njegove usluge ponudili Juventusu, ki je nad idejo navdušen.

 

SREDINA

alt

Prihodnost Montoliva, Pirla ter Aquilanija
Juventus pripravlja odločilen napad na vezista Fiorentine, ki je pred dobrim tednom na neposrednem dvoboju premagal Alberta Aquilanija. Tekma na stadionu Artemio Franchi je bila namreč najboljša priložnost za analizo Aquilanija ter Montoliva. Kdo je dobil dvoboj? Odgovor je dokaj enostaven: trenutno je med dvema boljši Riccardo Montolivo. Ne zaradi tehnične dovršenosti ali pregleda nad igro (lastnosti, katere Aquilaniju niti približno ne manjkata), ampak zaradi lastnosti, s katerimi je Montolivo sposoben z odločnostjo ter kvaliteto voditi lastno ekipo. Vendar ne gre le za kapetanski trak, temveč zaradi zrelosti. Nekdanji igralec Atalante je, trenutno, dosti bolj zrel od Aquilanija, mogoče tudi bolj pomemben za novi Juventus.

Vendar cilj ni ta, da bi zamenjali Aquilanija za Montoliva. Igralca sta v reprezentanci dokazala, da se skupaj zelo dobro ujameta. Z drugimi besedami, prihod Montoliva ni odvisen od odkupa Aquilanija: če je kdo, ki bi v bodoče lahko zamenjal Aquilanija, je to nedvomno Andrea Pirlo. Alberto Aquilani je vsak dan bolj oddaljen od Torina, kajti pri Liverpoolu niso pripravljeni znižati svojih zahtev (16 milijonov evrov), pri Juventusu pa, zdaj ko je nekdanji vezist Rome ter Liverpoola pokazal svoje limite, niso prepričani, da je igralec vreden tega denarja. In ravno zaradi tega pri Juventusu razmišljajo o njegovi zamenjavi, torej o Pirlu. Trenutno še igralec Milana, vendar po sezoni, ko mu poteče pogodba, se bo vse to spremenilo. Juventus je zelo blizu dogovora z igralcem (3 milijone evrov letne plače, za naslednja tri leta), vendar je vse odvisno od dogovora med Liverpoolom ter Juventusom, ki bo v naslednjih dneh.

Da se na vrnemo k Montolivu. Vodstvo Stare dame je torej prepričano, da bi njegov prihod dodal kvaliteto v vezni. Igralcu naslednjo sezono poteče pogodba in kot vse kaže, te pogodbe ni pripravljen podaljšati: ravno zaradi tega je Fiorentina že ponudila svojega kapetana Juventusu, za katerega zahteva 12 milijonov evrov ter solastništvo Manuela Giandonata (letnik '91). Na drugi strani Juventus ne želi zapraviti vsega tega denarja in želi v ponudbo vključiti dva igralca (po lastni želji Fiorentine) izmed Giandonata, Iaquinte, Amaurija ter Martineza. Vodstvo stare dame je prepričano, da se bodo dogovori končali pozitivno. Predvsem zato, ker 26-letni vezist pritiska na vodstvo in si želi oditi, poleg tega pa je športni direktor Fiorentine, Pantaleo Corvino, že od vedno velik oboževalec Amaurija.

Prihod Montoliva bi vidno spremenil tehnično-taktičen sistem v naslednji sezoni. Od nekoliko bolj ''statične'' igre, bi prešli na bolj ''dinamično'', za katero bi bila značilna predvsem posest žoge ter podaje na bočne igralce. Kdove, morda bi prišlo tudi do spremembe sistema. Pirlo in Montolivo se namreč odlično znajdeta v sistemu s tremi vezisti.

 

Misija Raiola: Gareth Bale
Eden od dveh ''top igralcev'' (če citiram Marotto, ki je obljubil dve zvezdi) bi lahko bil Gareth Bale. Bo bil, če gre vse po sreči. Levi krilni igralec Tottenhama je namreč ena od glavnih želja Stare dame v poletnem prestopnem roku in ni slučaj, da so pri Juventusu za sodelovanje prosili Mina Raiole, znanega Fifinega agenta, ki je v prejšnji sezoni na podoben način sodeloval z Adrianom Gallianijem oziroma Milanom. Mino Raiola je namreč lansko poletje pripeljal v Milan tako Ibrahimovića (leta 2004 je pomagal tudi Moggiju, da ga je pripeljal iz Ajaxa), kot tudi Robinha in zgodba se je ponovila tudi v zimskem prestopnem roku, ko je sodeloval pri prestopu van Bommela. Gre za enega najbolj arogantnih, znanih in uspešnih evropskih agentov, ki pogosto, da ne rečem vedno, dobi to kar si želi (seveda pa nič ni zastonj: zaradi teh uslug bo od Milana še naslednji dve sezoni prejemal 2 milijona evrov).

Vendar je ena novost. Adriano Galliani se je namreč spet po pomoč obrnil k Raioli. Cilj? Enak, kot je Marottin: Gareth Bale. Ampak Stara dama je za uslugo zaprosila dosti prej in zgleda, da vodstvo Stare dame ni pretirano zaskrbljeno zaradi tega.

Da ima vodstvo kluba le najboljše mnenje o igralcu pa ni več skrivnost. Ogledniki Juventusa so mladega Valižana letos v živo spremljali že trikrat in prav prejšnji teden je športni direktor Beppe Marotta zaprosil za zapiske vseh t.i. ''scoutov''. Dokumentacija le-teh je bila neverjetna: nekdanji igralec Southamptona je prepričal oglednike v prav vseh pogledih. Ocena, ki je, bolj kot redka, edinstvena. V zadnjih petih letih namreč ni bil noben igralec deležen takšnih ocen oziroma mnenj, kar le priča o kvaliteti tega igralca.

O ponudbi in dogovoru, katerega ima Juventus z igralcem, smo že pisali: 25 milijonov evrov ter vključitev enega od igralcev (Iaquinta, Felipe Melo ali Sissoko). Sliši se premalo za igralce takšne kakovosti, vendar če pomislimo, da gre za 25 milijonov plačljivih takoj, torej v enem samem obroku, postane stvar nekoliko drugačna. Dandanes je prava redkost ponuditi takšno vsoto v enem obroku in takšne vrste ponudb so (za tiste, ki jih prejmejo) enkratne priložnosti, kajti s tem si praktično že zagotovijo uspešno stanje bilance v podjetju oz. klubu v naslednji sezoni (seveda le v primeru, da ne delajo istočasno nobene revolucije z desetimi novimi igralci). V vodstvu Stare dame je prisoten optimizem, da se lahko pogajanja zaključijo pozitivno. Ne le zaradi same ponudbe, ampak tudi zaradi prisotnosti Mina Raiole.

 

Rezerva že znana

alt
Interes za Michela Bastosa s strani Juventusa ni nobena novost, ampak je bil v prejšnjih dneh narejen odločilen korak. Prejšnji teden se je namreč igralčev zastopnik sestal z vodstvom Juventusa in se skupaj z njimi dogovoril še za zadnje detajle: 2,5 milijona plus bonusi za naslednja štiri leta. Dogovor z Lyonom ne predstavlja večjega problema. Tako Marotta, kot predsednik Lyona, Aulas, ocenjujejo Bastosa na 15 milijonov evrov, vendar prvi skuša znižati ceno na 13/14 milijonov, drugi pa jo skuša zvišati na 17/18.

Aulas želi 18 milijonov, da bi s tem pokril stroške, katere je porabil zanj pred dvema letoma, ko ga je pripeljal iz Lilla. Vendar ekip, ki bi bile pripravljene odšteti toliko denarja za 27-letnega Brazilca, vsaj trenutno ni. Poleg tega je igralec Lyona tudi v javnosti že priznal, da si želi v naslednji sezoni igrati za Juventus. Operacija Bastos zelo spominja na lansko Krasićevo: Brazilec je, ko je zvedel za zanimanje Juventusa, začel ignorirati prav vse ponudbe, med prvimi Tottenhama ter Manchester Cityja.

Edini problem je trenutno potni list. Prihod Bastosa bi zasedel mesto tujca in glede na to, da si Marotta želi sestaviti ekipo že v naslednjih dveh mesecih, bi to predstavljalo veliko oviro za nadaljevanje prestopnega roka. Vendar za razliko od lanskega poletja, ko smo bili priča telenoveli Krasić-Džeko, se Marotta letos ne bo znašel nepripravljen. Juventus, tako kot ostale velike ekipe iz Serie A, skuša prepričati Abeteja, da bi nogometna zveza dovolila dva tujca na sezono. Vendar to ni vse, kajti Bastos je, na željo športnega direktorja Juventusa, že začel proceduro, po kateri bi dokaj hitro pridobil francosko državljanstvo.

Za zdaj je Bastos le rezerva, če Raiolina misija ne uspe. Vendar ne smemo izključiti možnosti, da bi v naslednji sezoni videli v črno-belem dresu tako Bastosa, kot Balea.

 

Omenjajo se še…
Javier Mascherano (1984): Zanimanje s strani Juventusa za ''italijansko-argentinskega'' vezista je konkretno, vendar želja Mascherana je ostati v Barceloni, poleg tega pa je postavil zelo jasne in visoke zahteve. Mascherano je bil blizu Juventusa že leta 2006, ko se je Juventus preselil v 2. ligo in je dolgo obžaloval, da se Secco ni odločil zanj. Vse kaže, da bo letos Juventus tisti, ki bo obžaloval odločitev Mascherana.

Fernando Reges (1987): Eden od številnih presenečenj letos nepremagljivega Porta je tudi ''O Polvo'' (hobotnica). Trenutno nič konkretnega, vendar Marotta in Paratici sta si ogledala že nekaj tekem Porta in prav Brazilec je eden tistih, ki jih je najbolj navdušil.

Walter Gargano (1984): Vezist Napolija, eden od največjih presenečenj letošnje sezone, bi lahko prišel kot zamenjava za Moma Sissokoja, za katerega je Napoli izkazal zanimanje že letošnjo zimo. Operacija je trenutno v fazi začetka.

Andrea Poli (1989): Ljubljenček Marotte, kateri ga je štiri leta nazaj pripeljal v Sampdorijo, bi lahko letos zapustil klub iz Genove (ne glede na obstanek Sampdorije ali ne). Vendar je v prvi vrsti Inter, kateri je že dosegel dogovor z igralcem.

Carlos Casemiro (1992): Po Gabrielu je Casemiro še en brazilski vezist, ki bi lahko v prihodnje oblekel dres Juventusa. Konkurenca je velika (tudi s strani Interja), vendar Marotta je že v primeru Gabriela dokazal, da gre za zelo sposobnega športnega direktorja.