Mineva 33 let od tragedije na stadionu Heysel

Pisal se je 29 maj, 1985. V Belgiji, natančneje v Bruslju, je bil na stadionu Heysel, ki je bil tudi stadion Belgijske nogometne reprezentance, na sporedu finale lige prvakov. Na stadionu, ki je sprejel okoli 60000 gledalcev, sta se pomerila angleški Liverpool in italijanski Juventus.

Belgijski organizatorji so navijače obeh ekip napotili za oba gola, Juventusove na sektorje O, N in M, Liverpoolove pa na sektorja X, Y, in polovico sektorja Z, ostali sedeži so bili na razpolago za vse ostale nevtralne navijače. Taka razporeditev navijačev je bila s strani obeh klubov skritizirana že pred samo tekmo, saj je takrat v Belgiji živelo veliko Italijanskih priseljencev, zato je prišlo do tega, da je veliko teh navijačev Juventusa v Belgiji kupilo vstopnice za "nevtralni" del tribune in tako med drugim pristalo v tisti drugi polovici sektorja Z, zraven najzvestejših Liverpoolovih navijačev.

Ob približno 19 uri, po lokalnem času v Belgiji, pa so se začele težave, saj so bili najzvestejši Liverpoolovi in Juventusovi navijači zelo blizu v sektorjih Y in Z. Oba sektorja je ločevala le za tisto tekmo postavljena ograja, ki je bila namenja bolj za ločitev obeh sektorjev, kot preprečitev izgredov, ter nekaj policajev.

Z obeh strani navijačev so se začeli oglašati navijaški vzkliki, ki so počasi prehajali v metanje pirotehničnih izdelkov in tudi kamnov po sektorjih. Bolj ko se je bližal začetek tekme, huje je postajajo in naenkrat se je skupina Liverpoolovih navijačev pognala proti Italijanskim, preskočila ograjo, ter se začela bližati Juventusovim navijačev v sektorju Z, ki so se počasi umikali proti nasprotni strani. Ker niso mogli iz tribune, so se pomaknili čisto k stranskemu zidu, blizu kota nogometnega igrišča. Nekaterim je uspelo splezati čez zid, ampak se je le ta zaradi velike sile navijačev, ki so bili stisnjeni ob zid, kmalu porušil na nič hudega sluteče navijače.

Umrlo je 39 navijačev Juventusa, še okoli 600 je bilo ranjenih. Trupla umrlih navijačev so iz igrišča odnašali kar na ostankih ograje in kolih, prekrite z navijaškimi zastavami.

Juventusovi navijači, so se seveda takoj hoteli maščevati, zaradi dogodkov v sektorju Z, zato so iz svojih sektorjev na drugi strani igrišča prešli na tekaško stezo, ter se napotili proti sektorjem, kjer so bili navijači Liverpoola in kjer se je zgodila tragedija. Toda še hujšo nesrečo je preprečila policija, ki je navijače Juventusa ustavila. Le ti niso odnehali in so se naslednjih dve uri bojevali proti policiji s kamni, steklenicami in pirotehničnimi izdelki. Nekdo je celo ustrelil s pištolo, kot je bilo kasneje dokazano s tako, ki je namenjena za štart raznih tekmovanj. Tudi po prvem sodnikovem žvižgu, so se nemiri nadaljevali, prav tako boj Juventusovih navijačev z policijo, ki je zaradi tega po celotnem stadionu preprečevala ostale izgrede.

Kljub vsemu je bila tekma odigrana, saj so mislili, da bi odpoved tekme povzročila še večje težave in nemire. Najprej sta oba kapetana nagovorila svoje navijače, ter jih pozvala k mirnemu vzdušju brez izgredov. Juventus je na koncu z 1:0 premagal Liverpool, po zadetku Michela Platinija iz 11m.

 

(Neprimeren) stadion Heysel in katastrofalna organizacija

Heysel stadion so odprli leta 1930, nekaj dni po praznovaju 100 letnice neodvisnosti države. 55 let kasneje pa je bil stadion v katastrofalnem stanju. Direktor Liverpoola je UEFO pozval, naj ne dovoli, da se tekma odigra na tem stadionu, ampak niso poslušali. Veliko navijačev, ki je bilo prisotnih na tekmi je stadion opisalo kot sramoto, na katerem se nebi smelo igrati tako prestižne tekme, kot je finale lige prvakov. Po besedah navijačev je veliko ljudi na stadion prišlo brez vstopnice, preko podrtih ograj in velikih lukenj v stenah, ki so bile posledice razpadnja stadiona. Mnogim navijačem ni bilo treba pokazati niti vstopnice na vhodu. Prav tako so policija in organizatorji zaradi nemirov v okoli stadiona, hoteli navijače čimprej spraviti na stadion, tako, da so mnogi na tribune pretihotapili razne predmete, s katerimi so kasneje obmetavali ostale navijače.

Belgijska policija

Na prizorišču tragedije je bilo daleč premalo mož postave, ki so tako lahko samo opazovali, kaj se je dogajalo na tribunah. Tudi okrepitve so prišle mnogo prepozno, kar se seveda ne bi smelo zgodidi. Po tragediji je bila belgijska policija močno kritizrana, ker je bila izjemno slabo pripravljena. Policija je bila že precej pred tekmo opozorjena, da bi lahko prišlo do hujših neredov, zaradi zgodovine italijanskih in angleških navijačev. Prav tako jim je bilo naročeno, da morajo deliti navijače obeh moštev, ampak kljub temu je bilo na tistem sektorju Z samo 5 policistov, ki seveda potem, ko so se začeli neredi, niso mogli storiti ničesar.

Posledice

Vsi so se strinjali, da so največji krivci za tragedijo privrženci Liverpoola. Kaseje so vse angleške ekipe dobile prepoved nastopanja v evropskih pokalih za 5 let, Liverpool pa še za dodatna 3 leta, čeprav je odslužil samo 1 leto. Predsednica vlade Združenega kraljestva Margaret Thatcher se je uradno opravičila vsem v Italiji in tudi Belgiji.

 

 

39 Juventinov, ki so izgubili življenje na stadionu Heysel

Rocco Acerra (29) Bruno Balli (50)
Alfons Bos Giancarlo Bruschera (21)
Andrea Casula (11) Giovanni Casula (44)
Nino Cerullo (24) Willy Chielens
Giuseppina Conti (17) Dirk Daenecky
Dionisio Fabbro (51) Jacques François
Eugenio Gagliano (35) Francesco Galli (25)
Giancarlo Gonnelli (20) Alberto Guarini (21)
Giovacchino Landini (50) Roberto Lorentini (31)
Barbara Lusci (58) Franco Martelli (22)
Loris Messore (28) Gianni Mastroiaco (20)
Sergio Bastino Mazzino (38) Luciano Rocco Papaluca (38)
Luigi Pidone (31) Benito Pistolato (50)
Patrick Radcliffe Domenico Ragazzi (44)
Antonio Ragnanese (49) Claude Robert
Mario Ronchi (43) Domenico Russo (28)
Tarcisio Salvi (49) Gianfranco Sarto (47)
Amedeo Giuseppe Spolaore (55) Mario Spanu (41)
Tarcisio Venturin (23) Jean Michel Walla
Claudio Zavaroni (28)