Juventus dobil svoje novo domovanje

S prekrasno in spektakularno svečanostjo je bil v četrtek zvečer v Torinu tudi uradno odprt novi Juventusov stadion. Več ur trajajoča in vrhunsko organizirana prireditev je navdušila vse prisotne, dogajanje pa se je zaključilo tik pred polnočjo s koncem revialne tekme proti Notts Countyju,  ki se je končala z izidom 1:1.

otvoritev1

Mojstrsko zasnovana slovesnost je v dobrih treh urah odlično povezala svetle in temne trenutke Juventusove zgodovine s sedanjostjo in prihodnostjo, ki ju predstavlja novi stadion. Več kot 40 tisoč gledalcev na stadionu, poleg njih pa tudi ogromno navijačev pred televizijskimi zasloni, se je spomnilo nepozabnega Gaetana Sciree in tragedije Heysel, predstavljene so bile največje legende »stare dame«, ki so pred novim objektom dobile vsaka svojo zvezdo, predstavljene so bile tudi vse lovorike, ki jih je osvojil Juventus, poleg spomina na Giannija in Umberta Agnellija, pa so ogromno navdušenja poželi Giampiero Boniperti z Alessandrom Del Pierom ter predsednik Andrea Agnelli, ki je po ganljivem govoru prerezal trak in tako tudi uradno odprl novi Juventusov stadion.

otvoritev2

»Dame in gospodje, dobrodošli doma,« je zbrane, še preden je prerezal trak, nagovoril predsednik Andrea Agnelli. »Na desetine milijonov nas je na svetu, več milijonov nas je v Italiji in na tisoče nas je v tem mestu. Znamo se veseliti, znamo trpeti, znamo stisniti zobe in znamo zmagovati. Mi smo ljudstvo Juventusa. Smo ljudje, ki se prepoznajo med seboj z le enim pogledom v oči. V oči, ki znajo sprejeti rezultate dosežene na igrišču. Na zelenem igrišču, omejenem z belimi črtami, ki zaznamujejo našo prihodnost, je pa ne omejujejo, kajti igrišče vedno govori resnico.«

otvoritev3

»Travnik, podoben temu, nam je podaril 29 naslovov italijanskega prvaka,« je Agnelli navdušil zbrano množico. »Dvakrat smo bili evropski in dvakrat svetovni prvaki. Danes pišemo novo poglavje te legende. Legende, ki je močnejša od žalosti in veselja, ki je večja od predsednikov in nogometašev. Legende, ki je ogrela srca številnih generacij. Legende, ki danes dobiva svoje domovanje in se imenuje Juventus.«

otvoritev4

»Ko bomo vstopali v naš novi dom, si bomo znali pogledati v oči. Naši pogledi se bodo združili s pogledi naših fantov, ki želijo zmagovati. Kajti zmagovanje je bilo vedno v naši navadi. In to je prelepa navada! Za trenutek zaprite oči.  Nato jih ponovno odprite in poglejte svoje sosede. Nikoli ne pozabite njihovih obrazov. To so obrazi Juventusa. Obrazi, ki so se srečali po 114 letih, ko je belo-črno ljudstvo končno dobilo svoj dom. Zdaj imamo svoje domovanje! Imamo odlično ekipo! Imamo neverjetne navijače! In vedno bomo združeni, danes in jutri, pripravljeni, da zapojemo vse do konca ...« Fino alla fine, Forza Juventus!

otvoritev5

Ob koncu svečanega dela prireditve je Juventus odigral tudi otvoritveno tekmo na svojem novem objektu. Srečanje z Notts Countyjem se je po zadetkih Tonija (Quagliarella je zapravil enajstmetrovko, Toni pa je odbito žogo poslal v mrežo) in Leeja Hughesa (po prostem strelu je izkoristil zmedo v domači obrambi in zadel iz neposredne bližine) končalo brez zmagovalca, precej rezervirano predstavo obeh ekip pa opravičuje dejstvo, da ju že ob koncu tedna čakata pomembni prvenstveni preizkušnji.

otvoritev6

Juventus Arena, Torino
JUVENTUS – NOTTS COUNTY 1:1 (0:0)
Toni 54.; L.Hughes 87.

Juventus: Buffon (od 46. Storari (od 75. Manninger)); Motta (od 73. Chiellini), Bonucci (od 81. Lichtsteiner), Barzagli (od 60. Liviero), De Ceglie (od 46. Sorensen); Pazienza (od 73. Pirlo), Vidal (od 46. Marrone); Pepe (od 46. Estigarribia), Matri (od 46. Toni), Del Piero (od 46. Quagliarella), Elia (od 62. Ruggiero)
Klop: Grosso, Marchisio, Vučinić, Giaccherini, Krasić, Gabriel Appelt Pires, Carfora, Chibsah, Corticchia, Di Dio, Emmanuello, Carlos Garcia Lanini, Libertazzi, Rubin, Schiavone, Spinazzola, Untersee
Trener: Antonio Conte

Notts County: Burch (od 56. Stuart); Kelly (od 46. Sheehan), Edwards (od 46. Judge), Pearce (od 69. Hollis), Demontagnac (od 60. J.Hughes), Hawley (od 60. Burgess), Bishop (od 46. Chilvers), Stirling, Ravenhill (od 60. L.Hughes), Allen (od 60. Thompson (od 75. Bencherif)), Mahon (od 46. Nicholas)
Trener: Martin Allen

Sodnik: Andrea De Marco (Chiavari)
Pomočnika: Comito in Vuoto
Četrti sodnik: Gallione