Jutri otvoritev novega stadiona

Jutrišnji 8. september 2011 predstavlja veliko prelomnico za Juventus in tudi za celoten italijanski nogomet. V Torinu bo namreč s spektakularno prireditvijo tudi uradno odprt novi Juventusov stadion, »stara dama« pa bo postala prvi italijanski klub s povsem lastnim stadionom.

stadion

Vrhunec dneva, ki bo v prestolnici Piemonta v celoti posvečen Juventusovemu novemu domovanju, bo nedvomno revialna tekma med aktualnima zasedbama Juventusa in Notts Countyja. Angleški tretjeligaš ima v zgodovini Juventusa zelo pomembno vlogo, kajti leta 1903 je Juve prav pri tem klubu dobil navdih za barvo svoje športne opreme. Zasedba Notts Countyja, ki je najstarejši profesionalni klub na svetu, je že prispela v Torino in se nastanila v Juventusovem centru v Vinovu, v spomin na udeležbo na za Juventus tako pomembnem dogodku pa je predsednik Andrea Agnelli angleškemu kolegu Rayu Trewu po daljšem sestanku podaril tudi spominsko ploščo.

spominska plošča

Z jutrišnjo spektakularno otvoritvijo novega stadiona se bo za Juventus začelo novo obdobje, kajti postal bo prvi italijanski klub s povsem lastnim objektom, ki bo predstavljal veliko nagrado za strokovnjake z različnih področij, ki so vse od leta 2002 delali na tem, da bi Juventusu omogočili novo domovanje. Po prvotni ideji glede selitve na svoj stadion je preteklo kar nekaj časa, ki so ga odgovorni porabili za zbiranje vseh dovoljenj in dokumentacije. Lastništvo nad starim Delle Alpijem je Juventus prevzel julija 2003, domače prvenstvene tekme pa je na stadionu, na katerem je kljub njegovi nepopularnosti praznoval številne velike dosežke, igral vse do konca sezone 2005/06. Delle Alpi je nato dve leti sameval, Juventus je nastopal na prenovljenem Olimpicu, šele novembra 2008 pa so se začela rušitvena dela, ki so se nato prevesila v priprave na gradnjo novega objekta. Z gradnjo povsem novega Juventusovega stadiona so začeli julija 2009, zaključena pa je bila ob koncu letošnjega avgusta.

stadion

Skupna površina zemljišča, na katerem stoji novi stadion Juventusa, meri 355 tisoč kvadratnih metrov. Sam stadion zavzema 90 tisoč kvadratnih metrov, 34 tisoč kvadratnih metrov površine je namenjenih komercialnim dejavnostim, ki bodo omogočale, da bo stadion aktiven vseh sedem dni v tednu, 30 tisoč pa zelenim površinam. Kapaciteta novega stadiona je 41 tisoč sedežev, od tega jih je novinarjem na voljo 275. V okolici stadiona je štiri tisoč parkirnih mest, na njem pa tri garderobe, 21 barov in osem restavracij. Celotni stroški gradnje objekta znašajo 105 milijonov evrov, navijače pa bosta razveselila predvsem podatka o minimalni in maksimalni razdalji med tribunami in igriščem. Prva vrsta tribun je od dogajanja na zelenici oddaljena le sedem metrov in pol, zadnja pa 49 metrov, kar je v primerjavi z Olimpicom in starim Delle Alpijem ogromen korak naprej v smislu vidljivosti.

stadion

Novega stadiona se poleg navijačev močno veselijo tudi nogometaši Juventusa, še posebej kapetan Alessandro Del Piero, za katerega bo to že četrti domači stadion, odkar igra za Juventus. Največ uspehov je dosegel na starem Delle Alpiju, igral pa je tudi na starem stadionu Comunale, ki so ga pred olimpijskimi igrami leta 2006 obnovili in preimenovali v Olimpico. »To je verjetno eden od mojih rekordov, ki ga bo najtežje podreti. Imel sem možnost igrati na igriščih, na katerih so v preteklosti igrali številni izjemni nogometaši. To si štejem v veliko čast. Stari Delle Alpi je bil zame in za Juventus zmagoviti stadion. Upajmo, da bo podobno, če ne še bolj, veljalo tudi za novi stadion.«