Na otvoritvi stadiona z Notts Countyjem

8. septembra bo Juventus odprl nov lastni stadion proti Angležem, drugemu najstarejšemu klubu na svetu, po katerih je podedoval belo-črne barve.

alt

Pisalo se je leto 1903. Juventus, rojen leta 1897, je do takrat igral v roza majicah. Vse dokler ni eden od ustanoviteljev Stare dame stopil v stik z angleškim trgovcem iz Nottinghama, Johnom Savagejem, ter ga povprašal, če lahko dobi nove drese za ekipo. Angleški trgovec se je odpravil do sebi najbližje ekipe, ki je mimogrede druga najstarejša ekipa na svetu: Notts Couty. Pri Nottsih so se strinjali: »Takoj jih pošljimo, mi belo-črni smo počaščeni, da bo tudi v Torinu igrala ekipa z našimi barvami. Slava nam in Juventusu«. Danes ima ekipa 149 let, igra v tretji angleški ligi in v primerjavi z Juventusom, je slave imela dosti manj. Ampak kljub temu so se pri Juventusu odločili, da bodo za otvoritveno tekmo na novem, lastnem stadionu, povabili prav Notts County. »Moram priznati, da me je predlog Juventusa zelo presenetil. Usedli smo se, da pogledamo naš koledar tekem: dve tekmi za tem imamo domačo tekmo proti Walsallu in naslednji torek gostimo še pri Exeterju. Ampak kljub temu, glede na zgodovino ki povezuje kluba ter pomembnostjo dogodka, smo pripravljeni storiti nemogoče, da bi bili prisotni. Nismo mogli izpustiti takšne priložnosti, to bo fantastičen večer za vse«, je povedal lastnik in predsednik Angležev, Ray Trew.

Nov dom Juventusa, kot mu radi pravijo, bo torej obarvan v belo-črne barve. Vendar ne povsem, kajti Notts County bo oblečen v nove, bele drese, narejene posebej za ta dogodek. In niti pri Juventusu ne bo vse obarvano popolnoma v belo-črne barve. Tako kot je bilo leto 1903 prelomno pri zamenjavi iz roza v belo-črno barvo, tako bo tudi 8. septembra, ko bo Stara dama odigrala prvi polčas v gostujočih roza dresih, drugega pa v tradicionalno belo-črnih.

In tokratna tekmeca bi se lahko srečala tudi naslednje leto. Pri Notts Countyju namreč že nekaj časa razmišljajo, da bi sezono 2012/2013, ki bo zaznamovala njihovo 150. obletnico, odprli prav proti Juventusu. Do zdaj je bila to zgolj ideja, vendar po tej uslugi, bo tudi ta ideja lažje uresničljiva.