Območje Continassa/3

Po dolgem času nadaljujemo s pregledom trenutnega in bodočega območja Continassa. Tokrat je na vrsti južni del, ki zajema dvorano PalaTorino, cono kjer se nahajajo cigani in cirkusanti ter električni sistem, ki bo ostal nespremenjen.

alt

 

PALATORINO
MAPA

Struktura je bila uradno odprta leta 1994, takrat pod imenom PalaStampa, ki je kasneje postala Mazda Palace in zdaj, torej, PalaTorino. Leži ob cesti Ferrara in doživlja nekoliko zapletenejšo fazo. V lasti je podjetja Togni in je v zadnjem obdobju deležna vse manj dogodkov oziroma prireditev, kajti konkurenca v mestu je velika. Novi PalaOlimpico (nekdanji Palaisozaki), ki leži blizu stadiona Olimpico v Torinu, je bil zgrajen za olimpijske igre leta 2006 in postal bolj priljubljena za pesnike ter ostale umetnike, poleg tega pa se prav v PalaOlimpicu odvijajo praktično vse prireditve (tudi športne), za katere sta potrebna velik in zaprt prostor. Celo stari Palazzetto dello Sport, blizu parka Ruffini, je bolj aktiven od PalaTorina in se v njem še vedno odvijajo razna košarkaška ter odbojkarska tekmovanja. K vsej tej neaktivnosti pa naj dodam še to, da podjetje Togni bije težko bitko na sodišču proti občini Torino, katera toži podjetje zaradi neporavnanih stroškov.
Kakorkoli se bo tožba končala, glede na pogoje, bi bilo za PalaTorino najbolje, da se najde nove rešitve, čeprav ni tako enostavno. Dvorana se, za razliko od ostalih dveh velikih dvoran, nahaja na zelo neprimernem mestu, kar sigurno ne pomaga. V programu je še nekaj prireditev, kar je znak, da dvorana še nekako živi, vendar so vse te prireditve le manjšega pomena. Ravno zato bi bilo verjetno najboljše, da dvorano dodelujejo drugemu podjetju, ki bi resno razmislilo o programu vseh morebitnih prireditev. Juventus je v tem primeru, glede na to da ima v lasti celotno območje Continasse, verjetno edini, ki bi s svojimi idejami lahko preprečil dokončni propad oziroma zaprtje dvorane PalaTorino. Zaprtje dvorane je trenutno le nekakšno najhujše predvidevanje, vendar glede na pretekla leta je neuporaba dvorane več kot očitna in če bi za vsem tem stal resen projekt, kot je Juventusov, bi bilo vsekakor lažje tako dvorani, kot tudi sami občini Torino. To bi bil idealen trenutek, da se Juventus, občina Torino ter podjetje Togni vsedejo skupaj in razmislijo o morebitni prodaji dvorane v last Stare dame. V tem primeru bi lahko vse tri strani imele ogromno korist.
Podjetje Togni bi lahko zaslužili dodaten denar, s katerimi bi lahko pokrili izgubo katero so ustvarili v teh letih, lahko bi se znebili strukture katera počasi propada ter jo je zelo težko upravljati in morda bi lahko s pridobljenim denarjem investiralo v objekte na drugih, primernejših lokacijah. Občina bi se lahko izognila morebitni izgubi civilne tožbe in istočasno oddala objekt podjetju (Juventusu), ki samemu poslu predstavlja največ dobička.
Na drugi strani bi lahko klub pridobil ogromen objekt, uporaben za razne prireditve ter za realizacijo raznih aktivnosti. Ne smemo pozabiti, da je PalaTorino zelo vzdržljiv objekt z najnovejšo tehnologijo, ki jo je možno uporabiti ob vsakih priložnostih. Poleg tega je kapaciteta dvorane kar 10.000, torej, se jo lahko uporabi za različne namene.
Kakorkoli, pogajanja bi bila verjetno zelo dolgotrajna in v tem trenutku ne kaže, da bi bil Juventus preveč zainteresiran v upravljanje tega objekta. Vendar ne smemo pozabiti dejstva, da bi se ta objekt čez kakšno leto lahko kupilo za dosti nižjo ceno. Če bi se Juventus kdaj odločil za odkup objekta, bi bilo to predvsem zaradi tega, da lahko brez problemov in brez ugovarjanja ''tretje osebe'' (lastnikov dvorane) upravlja celotno območje Continasse. Poleg tega pa bi eden od razlogov lahko bil ta, da ne bi propad te dvorane na kakršenkoli način vplival na slab izgled Continasse. Vsekakor pa za Juventus ne bi imel lahkega dela pri upravljanje s tem projektom, glede na to, da mora istočasno voditi na tisoče pomembnejših stvari. Že Arena Rock bo zelo težak boj in vključitev PalaTorina bi bilo verjetno že preveč.
Ena od možnosti bi lahko bilo tudi sodelovanje s podjetjem Togni, ki bi koristilo obema. Za zdaj so to le nekakšne ideje in tudi ni nemogoče, da bi PalaTorino ponovno zaživel. Vendar, da zaključim, v tem trenutku objekt ni v projektu Juventusa, čeprav bi se tudi to lahko spremenilo s kakšno potencialno ter zanimivo ponudbo s strani občine.

alt

 

ZELENICA
MAPA

Tik ob PalaTorinu je majhna cona, ki je bila do zdaj ''uporabljena'' s strani ciganov ter cirkusantov. Govora je o parkirišču, kjer stojijo kamioni, avtomobili, počitniške prikolice ter avtodomi. Po tem kar se je dalo razbrati iz medijev, bodo ta del preselili na drug konec mesta in namesto njega bo tukaj nastala javni park v velikosti približno 60.000m2. Cona o katerem je govora, kot se vidi iz slik, je trenutno asfaltirana: stran z asfaltom ter ograjo in že se bodo začela dela vse do notranjosti območja Continasse, ki bodo na koncu ustvarila eden večjih javnih parkov na tem delu Torina. Želja oziroma upanje sta ta, da se ob koncu del, zaradi tega zelenja na tem delu ne bo ponovno pojavila prostitucija ter da ljudje tukaj ne bodo ponovno odlagali odpadkov.
Strah temelji predvsem na tem, da cesta Ferrara na tem delu ne beleži večjih aktivnosti. Praktično edina stvar, ki deluje na tem delu ceste, je PalaTorino, ki pa je odprta le v večernih urah, če je na programu kakšna prireditev. Večino časa je torej dvorana zaprta. Na drugi strani ceste se nekaj malega dogaja, čeprav je vse zaprto z ograjami in ravno zaradi tega ob tej cesti zasledimo zelo malo pešcev: ravno zaradi tega bi bil javni park nekaj povsem novega na tem delu mesta.
Upajmo na najboljše, kajti obrobje mesta je zmeraj težko nadzirat in redkokdaj privlačno. Tudi ko vse zgleda v najlepšem redu, je zelo težko. Vendar projekt je to in upajmo, da se bo končalo tako, kot so si zamislili pri Juventusu. Za zdaj je znano to, da bo eden od vhodov v javni park (poleg tistega, katerega sem že omenil, ki bo ob parkirišču) tudi ob cesti Ferrara.

alt

alt

 

ELEKTRIČNI TRANSFORMATOR
MAPA

V kotu med cesto Ferrara ter ulico Traves je majhen električni objekt. Kot vse kaže, bo tudi ta del Continasse eden tistih redkih, ki bo ostal popolnoma nedotaknjen.

alt