Alessandro Del Piero: »Juventus? Zmagoslavje in tradicija«

Alessandro Del Piero, velika ikona Juventusa, je spregovoril za februarsko revijo Guerin Sportivo in odgovoril na nekaj vprašanj.

Nihče drug, kot Alessandro Del Piero sam, nam ne more odgovoriti na naslednje vprašanje; Alex, kaj je razlika med Juventusom in ostalimi klubi?
Juventus je edinstvena zgodba, z bogato zgodovino in uspehom, ter velikim ugledom. Je zgodba velike družine Agnelli. Družine, ki vodi Juventus že od 20ih let prejšnega stoletja, družine, ki je spreobrnila Juventus v najuspešnejši italijanski klub z legendami, kot so Sivori, Boniperti, Platini in ostali. V treh besedah bom rekel, da je Juventus sinonim za zmagoslavje in tradicijo.

Včasih so rekli, da je Juventus "stil".
Res je, ampak vseeno je bil Juventus že od nekdaj zgled in strast za igralce, navijače in tudi vodstvo. Osebno sem še vedno zelo navezan na Juventus.

Juventus je Del Piero za mnoge, glede na to, da si ikona kluba.
Juventus je bil vedno moja želja. Že kot otrok sem zelo strastno navijal za Juventus. Spomnim se, da sem kot majhen fant navijal za Platinija in imel njegov plakat v sobi. Tukaj sem od svojega 18 leta in še vedno enako strastno navijam za Juve.

V Torino si prišel s svojimi starši?
Ne, ubistvu sem prišel sam. Ko sem prvič prišel sem (v Torino), sem bil kar šokiran, ker nisem bil navajen živeti v tako velikem mestu. Torino je 4x večje mesto, kot Padova. Padova je bila moj dom in tam sem se vedno zelo dobro počutil, toda sedaj smatram Torino kot moj dom in moje mesto.

Veliko si klical mamo glede hrane in kuhanja samega.
Ja to je res (smeh). Na začetku mi ni bilo lahko, ker je bilo vse tako zelo drugače, ampak sčasoma sem se navadil.

In takrat so se ti uresničile sanje?
Tako je. Takrat nas je vodil Trapattoni, ampak ga je kmalu potem zamenjal Lippi. Bili smo znani, kot zelo uspešna ekipa. Pod Lippijem smo osvojili veliko.

Poleti 1995 se je uprava odločila prodati Baggia v Milan in se rajši zanesti na Del Piera in od takrat naprej lahko spremljamo njegove čarovnije.
Ja, ampak je bila tudi njegova želja, da oddide. Na meni je bilo potem veliko pritiska, ampak z veliko dela in odločnostjo mi je uspelo.

Povej nam več o tistem času.
Izjemna leta. Naredili smo si velik ugled in bili smo ekipa, ki so jo vsi radi gledali. Zmagali smo ligo prvakov leta 1996 in kasneje še interkontinentalni pokal proti River Platu. Žal mi je edino, da smo izgubili kar nekaj finalov, ampak tak je šport, ne moreš zmagati vseh finalov in vsi vejo, kako težko je priti do tam.

Vidiš novega "Del Piera" v Juventusu v prihodnosti?
Pošteno povedano ne verjamem, kajti vsak igralec ima svoj stil in način igranja, ter svoj karakter. Ne govorim o tehnični podkovanosti in talentu, ampak o ostalih razlogih. Od 20 do 24 leta sem osvojil vse z Juventusom. Z veseljem bi videl nekoga, ki me bo zamenjal in bo zmagoval tako kot sem jaz, ali pa še več.

Kakšni so spomini na tekmo proti Udineseju leta 1998?
Velika bolečina, grozni občutki. Bila je zelo nevarna poškodba, ampak sem se z močno željo vrnil nazaj. Sama operacija je minila zelo dobro, ampak rehabilitacija je bila izjemno naporna.

Fabio Capello? Kaj je bilo narobe?
To je nogomet in vsak trener ima svoj pogled na stvari in igralec mora to sprejeti. Osebno ne morem reči, da sem bil zadovoljen, ampak glede na igralni čas, sem takrat zabil kar veliko golov.

Kako in od koga si se naučil premagati težave in se vrniti še močnejši?
V Padovi in predvsem od mojega očeta.

Bil si eden izmed prvih igralcev, ki so izvedeli o posledicah Calciopolija?
Izvedel? Novica me je ubila. Bili smo v Bariju, ko so stvari postajale vedno bolj jasne in počasi smo dobivali idejo, kaj bo sledilo. Kar me je motilo je bilo to, da niti ena ekipa ni mogla zanikati dejstva, da smo bili na igrišču enostavno močnejši od vsakogar.

Zaradi tega ne boš nikoli sprejel tega, da so vam odvzeli 2 scudetta?
Bili smo edini, ki smo bili kaznovani. Ne motijo me preiskave in nadzor nad ekipami, ampak po vsem tem, kar smo dali izbrani vrsti, se vse to zgodi ravno nam? Zmaga na svetovnem prvenstvu je glavni dokaz, da smo bili kaznovani nepravično. (namigne na število igralcev Juventusa v izbrani vrsti)

Ti zaradi tega nikdar ni prišlo na misel, da bi odšel kam drugam?
Nikoli. To ni bila niti opcija pri meni. Vedel sem, da si nismo zaslužili take kazni, zato sem hotem pomagati ekipi priti nazaj v serie a.

Andrea Agnelli pravi, da se bodo pogajanja o podaljšanju pogodbe začela kmalu. Te bomo videli na novem stadionu?
Trenutno ne razmišljam o pogajanjih. Hočem igrati in zmagovati. Samo dve stvari me lahko ustavita pred igranjem.

Nam jih lahko zaupaš?
Moja fizična zmogljivost in moje srce. Prva potrebuje zelo trdo in naporno delo, kar mi uspeva in iz dneva v dan se počutim bolje. Glede druge stvari, moje srce je polno sreče in veselja, zato bom igral še naprej.