Intervju: Andrea Agnelli

Za sobotno izdajo torinskega športnega dnevnika Tuttosport je spregovoril predsednik Juventusa Andrea Agnelli, ki se je v pogovoru z novinarji omenjenega časnika razgovoril o številnih zanimivostih, povezanih s predsednikovanjem največjemu italijanskemu nogometnemu klubu.

Andrea Agnelli & Giuseppe Marotta

Ko je že zdavnaj minil čas kosila, si je Andrea Agnelli v svoji pisarni v drugem nadstropju stavbe na poti Galilea Ferrarisa, kjer ima že dolgo vrsto let Juventus svoj sedež, vendarle privoščil skromno malico. V sobi, kjer je dvanajst let deloval tudi Luciano Moggi, se je Andrea okrepčal s sendvičem in toastom ter tako napolnil svoje baterije, ki so bile po osmih urah trdega dela že precej izčrpane. Ob skodelici kave si je natočil še kozarec vode, nato pa je bil, s kipcem zlatega tapirja in fotografijo žene Emme v ozadju, pripravljen na pogovor.

Predsednik Agnelli ali še vedno le Andrea?
Vedno samo Andrea.

Dobro, Andrea. Od tvojega prevzema predsedniškega mesta pri Juventusu je minilo že skoraj sedem mesecev. To je bilo 19. maja, od takrat se je zgodilo že mnogo stvari. Je že možno povzeti to obdobje?
Za nami so naporni meseci polni velikih sprememb. Največjega bremena je bil deležen Beppe Marotta, ki je na svoja ramena prevzel prenovo športnega dela kluba. S skupnim dogovorom smo se odločili, da vlogo glavnega trenerja prevzame Luigi Delneri, z njunim delom pa sem v tem trenutku izjemno zadovoljen.

Ti je Antonio Giraudo res dejal, da vloge predsednika ne bi sprejel, če bi bil na tvojem mestu?
Ne, to se ni zgodilo.

Kaj pa ti je povedal?
Za začetek mi je dal dober nasvet. Rekel je, naj delam po svoje. Nato je dodal, da naj bom pred vsakršnim delom, ki se ga lotim v življenju, najprej prepričan, da imam ustrezne pogoje, da bo to delo kvalitetno opravljeno.

Glede na to, da si postal predsednik, so ti pogoji očitno zagotovljeni.
Očitno da.

Kakšen je glavni cilj »novega Juventusa«?
Znotraj same institucije želimo znova vzpostaviti močno in kompaktno skupino. Okrog tega cilja se je nato oblikovala tudi ideja o srečanju, kjer smo se skupaj zbrali vsi zaposleni v našem klubu, ne samo igralci. To je J-day. Motivacija je ključni dejavnik za doseganje prestižnih rezultatov. Kar se tiče športnega vidika, je naš cilj ustvariti ekipo, ki bo zmožna dobiti prav vsako tekmo. Ekipo, ki bo lahko premagala vsakega nasprotnika. Po drugi strani pa ne smemo pozabiti dejstva, da smo glede tega še vedno v začetnem obdobju.

Kadrovska prenova je bila temeljita in se je začela pri vrhu piramide.
V tem pogledu je prišlo do ogromno sprememb, od mesta predsednika pa vse do ekonomov in drugih uslužbencev. Prenova je zajela tako športni del kluba kot vodstveno strukturo. V upravni odbor smo sprejeli štiri nove člane. Proces prenove pa še zdaleč ni končan, še vedno je v teku in v vsakem trenutku lahko pride do novih sprememb, vse v korist napredka.

Ko si zaposlil Marotto, si bil kratek in jedrnat. Naročil si mu, naj pripelje najboljše kadre, ki so na voljo.
Z njegovim delom sem zelo zadovoljen. Okrog sebe je zgradil pomembno ekipo, od Paraticija do Giannija Rossija. To so ljudje, ki se vsakodnevno marsičemu odpovedo, da lahko delajo za Juventus. V njih vidim to, kar sem si želel videti. Željo, da jim uspe pri Juventusu.

Pred tvojim prihodom se je govorilo, da bi mesto novega trenerja Juventusa lahko prevzela Benitez in Prandelli, nato pa si nekoliko presenetljivo zaposlil Delnerija in mu zaupal odgovorno nalogo. Največji italijanski klub mora po katastrofalni lanski sezoni zopet dvigniti na mesta, ki mu pripadajo.
Za Delnerija sva se odločila skupaj z Marotto. Klub mu je omogočil vse pogoje, da z moštvom dosega rezultate, ki se jih od Juventusa pričakuje.

Za dvig forme in doseganje dobrih rezultatov ni potreboval veliko časa. Kaj te je najbolj navdušilo pri novem trenerju?
Delneri ima skorajda edinstveno sposobnost tehničnega in taktičnega poučevanja. Če ob tem uporabi še vse svoje izkušnje, lahko na posameznika vpliva tudi z emocionalnega vidika.

Bodo navijači na klopi Juventusa kdaj videli Mourinha?
Naš trener je Delneri in pika.

Vodstvu kluba se je pred kratkim pridružil tudi Pavel Nedved, ki je bolj kot član upravnega odbora tvoj osebni svetovalec.
Pavel je dodana vrednost našega kluba. Zaveda se, kaj pomeni priti na igrišče in zmagati. Dobro se spomnim, da je bil nekoč po neodločenem izidu v garderobi še dolgo časa najbolj razočaran. Tak odnos do dela, kot je značilen zanj, se mora uveljaviti tudi v upravnem odboru.

Pred obdobjem tvojega predsednikovanja je ena oseba skrbela za vse, od nakupovanja okrepitev do nakupovanja mineralne vode. Zdaj pomembne odločitve sklepata skupaj z Marotto.
Ne vem, kaj se je dogajalo pred mojim prihodom, kajti ni me bilo tu. Še enkrat pa ponavljam, da športni del kluba vodi Marotta, vse pomembne odločitve pa so sprejete na način, ki je značilen za vse ustanove, ki kotirajo na borzi.  

Je bivši predsednik Jean Claude Blanc vključen v delo tvoje ekipe?
Seveda. Soočiti se je moral z zmanjšano stopnjo odgovornosti, zdaj pa podrobno spremlja projekt izgradnje novega stadiona, ki je za naš klub izjemnega pomena, hkrati pa nadzira tržni del kluba.

Revolucija v klubu se je začela, kakšni pa so načrti za prihodnost?
Ob koncu sezone, ko bomo imeli pred seboj vse rezultate, se bomo ustrezno odzvali. Kar se tiče osebnega vidika, sem vse od začetka svojega predsednikovanja čutil naklonjenost in podporo vsakega posameznika v klubu. Zato se počutim odgovornega vsakemu izmed 14 milijonov navijačev in ne le delničarjem kluba.

Navijači sanjajo naslov prvaka. Ali beseda scudetto predstavlja iluzijo ali nevarno obljubo?
V dedni zasnovi Juventusa je boj za naslov prvaka zapisan kot osnovni cilj. Kar se tiče letošnje sezone pa ne smemo pozabiti, da smo začeli z demoralizirano ekipo, ki je v lanskem tekmovalnem obdobju za prvim mestom zaostala za 27 točk. Če bi vnaprej obljubljali scudetto, bi na moštvo tudi po zaslugi navijaških pričakovanj po nepotrebnem vršili izjemen pritisk, zato lahko obljubim le, da se bo ekipa na vsaki posamezni tekmi borila za zmago.