Aquilani: »Kot zadnji vezni nimam svobode«

Alberto Aquilani kot vezist Juventusa, kot vezist reprezentance in kot navijač Rome. Spregovoril je o svojem položaju, o krizi Juventusa in tudi o prestopih Rome, ki si jih kot njen navijač želi.

alt

Aquilani, z zaostankom katerega ima Juventus, je tekma z Romo postala zadnja priložnost za Evropo?
»Zdaj ne govorimo več o zadnji priložnosti, ker so vse tekme pomembne. Delneri pravi, da nas čaka osem finalov in mi moremo zmagat na vseh: ne bo lahko, ampak naš cilj je ta, da rešimo kar se rešit da in spoštovati dres«.

Ko ste sprejeli ponudbo Juventusa ste si predstavljali tolikšne težave?
»Vedel sem, da bo z novim trenerjem in številnimi novim igralci težko. Ampak težave so večje, kot sem pričakoval«.

Rekli ste, da Juventusu manjka kvaliteta, katera je v reprezentanci.
»Rekel sem le to, da je v reprezentanci ogromno kvalitete in da je lažje igrati na drugačnem položaju. Pri Juventusu igram na položaju zadnjega veznega, kjer moram slediti nasprotniku in pokrivati prostor, kar mi onemogoča svobodo«.

Kakšno razliko vidite med Delnerijem v Juventusu in tistim v Romi?
»V Romi ga ni bilo mogoče oceniti, tako zaradi situacije, kot tudi zaradi prekratkega obdobja, ki ga je preživel v Rimu. V Juventusu je povsem drug trener«.

Se sprašujete kakšni so razlogi za to krizo?
»Juventus ima veliko ime in zato mu ne dopuščajo časa, ki je potreben za ponovno sestavo močne ekipe. Vsi igralci igramo zelo dobro za reprezentance zato se ne more reči, da smo povprečna ekipe, ampak očitno razlog za slabe igre tiči drugje. Manjka nam mir ter sproščenost«.

Kako pričakujete svoj prvi prvenstveni povratek k Romi kot nasprotnik?
»Od prvega dne, ko sem prestopil v Rim, sem se ga bal. Vsekakor bo zelo zahtevna nedelja«.

Kaj pričakujete od navijačev?
»Pričakoval bi, da mi pokažejo naklonjenost, glede na to, da sem zrasel v Romi in sem njen navijač. Ampak nisem siguren, da mi jo bodo pokazali«.

Še posebej, če dosežete zadetek.
»Tudi če ga dam, ne bi proslavljal«.

Mislite, da je možen povratek v Romo glede na to, da Liverpool Romi še vedno dolguje nekaj denarja od vašega prestopa?
»Mislim, da bo to težko. Odšel sem zato, ker sem razumel, da ni več prostora zame in da moram izbrati drugo pot, katere nisem nikoli obžaloval, saj sem v Angliji zelo maturiral. Da bi me pripeljali v Romo, bi me morali poklicati. Se vam zdi to enostavno?«

Juventus ter Liverpool pa sta Vas že poklicala?
»Tudi to je res. Nobena od ekip me ni kontaktirala, čeprav vem, da me tudi pri Liverpoolu spoštujejo. Odločil sem se, da ne bom preveč razmišljal o tem in bom dal vse od sebe, bomo videli kaj se bo zgodilo po koncu sezone«.

Se pri Romi lahko kaj spremeni s prihodom Američanov?
»Jaz ne verjamem. Kot navijač sem radoveden, da vidim kaj bodo skušali narediti in še bolj, ko bodo začeli delati. Z vsem tem čakanjem v zadnjih mesecih, bodo ja morali pripeljati kakšnega zvezdnika«.

Je lahko Buffon prvi?
»Ne bi bilo slabo, če bi ga pripeljali. Ampak jaz nisem agent, tako, da ne vem ničesar«.

Se niste pogovarjali v reprezentanci?
»Malce sva se pošalila, kje kupiti hišo v Rimu: če jo je boljše iskati v centru ali kje drugje«.

Kakšen efekt Vam je naredil Montella na klopi?
»Zelo lep efekt. V slačilnici sva si bila blizu in že takrat se je videlo, da ima jasne ideje. Ni presenečenje, da mu gre tako dobro«.