Delneri optimističen pred tekmo s Fiorentino

Nogometaši Juventusa bodo v soboto ob 20.45 odigrali tekmo 14. kroga italijanskega prvenstva. Na torinskem Olimpicu bo gostovala Fiorentina, dan pred tekmo pa je na tiskovni konferenci spregovoril trener »stare dame« Gigi Delneri.

Gigi Delneri

V sobotnem večernem terminu se torej v Torinu obeta zanimiv obračun dveh tradicionalnih nasprotnikov, ki bosta odigrala že 159. medsebojno uradno tekmo. Na lestvici trenutno precej bolje kaže Juventusu, ki zaseda četrto mesto, gostje iz Firenc pa so na trinajstem mestu in imajo za belo-črnimi osem točk zaostanka. Kljub temu se trener Juventusa zaveda, da njegove varovance jutri čaka vse prej kot lahka tekma: »Fiorentina je v zadnjem času izboljšala svojo formo. Vijoličasti imajo mlado in kvalitetno ekipo, ki ima vse možnosti za dobro sezono, kljub temu, da so prvenstvo začeli nekoliko slabše od pričakovanj.« Juventus je v vseh uradnih tekmovanjih neporažen že dvanajst tekem zapored, zato so v nekaterih medijih že aktualna namigovanja o boju za naslov prvaka, kljub temu da ima vodilni Milan že šest točk prednosti. »V Juventusu smo bili vedno prepričani, da je pred nami uspešno prvenstvo. Scudetto je nedvomno tudi za nas dolgoročni cilj, v tem trenutku pa je pomembnejše, da se osredotočamo na kratkoročne cilje, želimo namreč začeti nov zmagoviti niz. Boja za naslov se ne bojimo, vemo pa, da se je Juventus vedno boril do konca. Imamo kvalitetno ekipo, manjkajo nam samo poškodovani igralci. Kljub temu se lahko pohvalimo z najbolj učinkovitim napadom lige in najboljšo razliko v zadetkih, kajti nobena druga ekipa še ni dosegla petindvajset zadetkov. Pravite, da potrebujemo novega napadalca, mi pa že imamo igralce, ki lahko zagotovijo do petnajst zadetkov na sezono. Nikjer ne piše, da se z večjim številom napadalcev poveča tudi število doseženih zadetkov. Zdaj čakamo na povratek Amaurija in upamo, da mu bo vendarle tudi na igrišču uspelo dokazati svojo kvaliteto.«

Glede na to, da so belo-črni na zadnjih dvanajstih uradnih tekmah prejeli le osem zadetkov, ni presenetljivo, da je Delneri izrazil svoje zadovoljstvo nad izboljšanjem igre v obrambi. Hkrati je lahko zadovoljen tudi s tem, da se počasi vračajo številni poškodovani igralci. »Nekateri poškodovani nogometaši se počasi vračajo na treninge, nekaj časa bo potrebno počakati le še na Martineza in De Ceglieja.« V tem tednu se je v Vinovo vrnil tudi Gianluigi Buffon, ki bo nekaj časa treniral po posebnem programu, nato pa se bo priključil redni vadbi. »Z Buffonom sva se spoznala in pogovorila. Pred njim je nekaj tednov dela po posebnem programu, ko bo dovolj pripravljen, pa se bo pridružil redni vadbi.« Iz Anglije so danes prispela namigovanja o tem, da si v Liverpoolu želijo, da se Alberto Aquilani že v januarskem prestopnem roku vrne na Anfield. »Alberto je dokazal, da je kvaliteten igralec in sodi v Juventus. Dogovora med kluboma ne poznam, verjamem pa, da bo Juventus storil vse, kar je v njegovi moči, da Alberto ostane pri nas.« Že po končani tiskovni konferenci se je na to temo oglasil tudi Aquilanijev zastopnik Franco Zavaglia in potrdil, da možnost predčasnega povratka v Anglijo ne pride v poštev. Juventus ima namreč vse do konca sezone pravico, da z nakazilom poleti dogovorjene odškodnine Aquilanija tudi dokončno odkupi.

Letošnja sezona v italijanskem prvenstvu je zelo izenačena. V prejšnjih sezonah je bil Inter edini favorit za končno zmagoslavje, letos pa se je modro-črnim močno zalomilo in nekaj prednosti si je nabral le njihov mestni tekmec Milan. »V zadnjem obdobju je Milan dosegel nekaj pomembnih zmag, zaradi katerih je po mojem mnenju zasluženo na prvem mestu,« je dejal Delneri.»Kljub temu pa verjamem, da še nič ni odločeno, kajti vsak konec tedna vsakega izmed prvoligašev čakajo zelo zahtevni tekmeci.« Predsednik Juventusa Andrea Agnelli je vaše delo označil kot izjemno. »To me navdaja s ponosom, predvsem zaradi tega, ker predsednik redno spremlja naše delo in vem, da je z njim dobro seznanjen. Prepričan sem, da je s tem mislil tudi na vse moje sodelavce, ta pohvala pa nas lahko le motivira in napolni z dodatno energijo.«

Na našem forumu lahko sodeluješ v pogovoru o tekmi med Juventusom in Fiorentino.

 

Na tekmi proti Fiorentini bo Delneri računal na sledeče igralce:
2 Motta, 3 Chiellini, 4 Felipe Melo, 5 Sissoko, 6 Grosso, 7 Salihamidžić, 8 Marchisio, 9 Iaquinta, 10 Del Piero, 13 Manninger, 14 Aquilani, 17 Traore, 18 Quagliarella, 19 Bonucci, 20 Lanzafame, 23 Pepe, 27 Krasić, 30 Storari, 41 Giannetti, 43 Sorensen, 44 Kirev

Verjetna postava:
Storari; Motta, Bonucci, Chiellini, Grosso; Krasić, Felipe Melo, Aquilani, Marchisio; Quagliarella, Iaquinta

Zaradi poškodb so odsotni Buffon, Legrottaglie, Rinaudo, Grygera, De Ceglie, Martinez in Amauri. Po prestani kazni zaradi rumenih kartonov se v kader vrača Pepe, v primeru prejetega rumenega kartona proti Fiorentini pa v naslednjem krogu ne bosta smela nastopiti Marchisio in Felipe Melo.

Juventus in Fiorentina sta doslej odigrala 158 medsebojnih tekem. Juventus ima 71 zmag, Fiorentina 36, 51 tekem pa se je končalo brez zmagovalca. Razlika v zadetkih je 268:180 (+88) v korist belo-črnih, ki so doslej na domačem igrišču 77-krat gostili vijoličaste in jih 50-krat premagali. Doma so proti Fiorentini še 20-krat remizirali in le 7-krat izgubili, razlika v zadetkih na medsebojnih tekmah v Torinu pa je kar 174:66 (+108) v korist »stare dame«. V lanski sezoni se je tekma v Torinu končala z izidom 1:1 (Amauri; Vargas), nazadnje pa je Juve Fiorentino doma premagal 24. januarja lani, ko je edini zadetek dosegel Marchisio.

Sobotno večerno tekmo bo sodil Paolo Valeri iz Rima, ki je doslej Juventusu sodil na štirih tekmah. Juventus je pod njegovim vodstvom premagal Cagliari (1:0), remiziral na gostovanju pri Sampdoriji (3:3) in izgubil proti Chievu (0:1) in Palermu (0:2). Pomagala mu bosta Renato Faverani iz Lodija in Andrea Stefani iz Milana, četrti sodnik pa bo Andrea Gervasoni iz Mantove.