Včeraj po nagrade, jutri po finale

Na včerajšnji podelitvi italijanskih nogometnih oskarjev v Milanu je Juventus še enkrat potrdil svojo dominacijo v italijanskem nogometu. »Stara dama« je bila namreč s strani »nogometnih delavcev« izbrana za najboljšo ekipo v letu 2012, posamezna priznanja pa so dobili tudi Pirlo, Marchisio, Barzagli, Buffon in trener Antonio Conte, ki bo že jutri v Rimu na povratni tekmi polfinala italijanskega pokala s svojo ekipo napadal zmago proti Laziu in napredovanje v finale.

Gianluigi Buffon & Andrea Pirlo

Na gala prireditvi v Milanu je Juventus zasluženo osvojil vse glavne nagrade. V glasovanju so poleg prvoligaških nogometašev in njihovih trenerjev sodelovali še sodniki, novinarji ter sedanji in nekdanji selektorji reprezentanc, ki so aktualne italijanske prvake pričakovano in upravičeno izglasovali za najboljšo ekipo v letu 2012. Za najboljšega trenerja je bil imenovan Antonio Conte, najpomembnejše posamično priznanje pa je dobil Andrea Pirlo, ki je bil izbran za najboljšega nogometaša v letu 2012. Poleg tega je zasedel tudi glavno vlogo v idealni enajsterici, kjer so mu družbo delali še Gianluigi Buffon (najboljši vratar, ki prav danes praznuje 35. rojstni dan), Andrea Barzagli in Claudio Marchisio.  

Nedeljski večer je torej minil v znamenju uživanja sadov preteklega dela, že včeraj popoldne pa je Antonio Conte svojo ekipo začel intenzivno pripravljati na jutrišnjo povratno tekmo italijanskega pokala. V torek se je prva tekma v Torinu kljub očitni premoči Juventusa končala z izidom 1:1, zato bo na jutrišnjem gostovanju v Rimu za napredovanje treba zmagati, ali pa doseči remi z večjim številom zadetkov. Conte bo na igrišče lahko poslal močno enajsterico, kajti po odsluženi kazni bo tudi v pokalu lahko znova zaigral Quagliarella, po poškodbi pa je znova pripravljen tudi Pirlo. V Rim so sicer odpotovali Buffon, Cáceres, Pogba, Marchisio, Vučinić, De Ceglie, Giovinco, Peluso, Barzagli, Bonucci, Padoin, Pirlo, Vidal, Giaccherini, Lichtsteiner, Quagliarella, Storari, Matri, Isla, Rubinho in Marrone.

Drugi zaporedni nastop v finalu italijanskega pokala bo torej Juventus napadal z močno enajsterico, ki pa bo na naslednjih dveh prvenstvenih tekmah kar precej oslabljena. Disciplinski sodnik je namreč zaradi ogorčenega protestiranja nad sramotnim sojenjem na sobotni tekmi proti Genoi z dvema tekmama prepovedi kaznoval trenerja Antonia Conteja in branilca Leonarda Bonuccija (manjkala bosta na gostovanju pri Chievu in na domači tekmi proti Fiorentini), po eno tekmo kazni pa sta dobila Mirko Vučinić (rumeni kartoni) in Giorgio Chiellini, ki pa bi tekmo s Chievom že tako ali tako izpustil zaradi poškodbe. Juventus in vsi omenjeni so dobili tudi denarne kazni, prav tako direktor Beppe Marotta, o morebitni kazni, ali pa morda nagradi za »dobro opravljeno delo« za sodnika Guido, pa javnost zelo verjetno nikoli ne bo obveščena.

V zadnjih dneh zimskega prestopnega roka lahko nekaj aktivnosti pričakujemo tudi pri Juventusu, ki je popoldne uradno potrdil prihod Joséja Francisca Cevallosa, 18-letnega ekvadorskega vezista. Mladi talent, rojen 18. januarja 1995, je v teh dneh že član ekvadorske reprezentance na južnoameriškem prvenstvu do dvajsetega leta starosti, Juventus pa se je z njegovim dosedanjim klubom LDU-jem iz Quita dogovoril za posojo do konca sezone in dokončen odkup v poletnem prestopnem roku. V teh dneh je v Torino prispel tudi francoski napadalec Nicolas Anelka, ki je že opravil podrobne zdravniške preglede, v kratkem pa bi moral biti uradno potrjen tudi njegov prestop k italijanskim prvakom.