Proti Napoliju brez Vučinića in Buffona

Po reprezentančnem premoru se za nogometaše Juventusa začenja nov naporen ritem tekem. V naslednjih treh tednih bodo namreč znova odigrali kar sedem tekem, prva v nizu pa jih čaka že jutri ob 18. uri. V Torinu bo takrat na sporedu derbi osmega kroga italijanskega prvenstva, pomerila pa se bosta Juve in Napoli, bržkone glavna kandidata za naslov prvaka. Dan pred tekmo je na tiskovni konferenci spregovoril Massimo Carrera.

Massimo Carrera

Juventus in Napoli sta v bližnji preteklosti odigrala kar nekaj izjemnih tekem. Iz lanske sezone sta v spominu ostali nepozabni prvenstveni tekmi (v Neaplju je Juve uprizoril velik povratek po dveh golih zaostanka, na domači tekmi pa je v začetku aprila Neapeljčane povozil kar s 3:0), zelo svež pa je tudi spomin na superpokalno tekmo v Pekingu, ki jo je »stara dama« po podaljšku dobila s 4:2. Veliko rivalstvo med kluboma je v zadnjih letih znova močno naraslo, kljub zelo različnima načinoma igre pa imata Juventus in Napoli tudi skupno točko – oba kluba se večinoma zanašata na sistem 3-5-2. »Sistem je podoben, toda način igre je popolnoma drugačen,« je ob petkovem druženju z novinarji pojasnil Massimo Carrera. »Juventus vedno želi narekovati ritem igre in igrati napadalno, Napoli pa se večinoma zanaša na hitre prehode v protinapad in individualne poteze posameznikov. V dosedanjem poteku prvenstva smo dosegli šest golov več od Napolija, med strelce pa se je vpisalo kar enajst različnih nogometašev.« Carrera sicer na jutrišnji tekmi ne bo več v vlogi nadomestnega trenerja, kajti na klop se po novem znižanju absurdne kazni vrača Contejev pomočnik Angelo Alessio.

Juventus in Napoli sta po prikazanem v letošnji sezoni nedvomno najmočnejši ekipi v italijanskem prvenstvu, zato bo jutrišnja tekma pomembna tudi z vidika boja za naslov prvaka. »Do konca sezone je še ogromno tekem, zato se v boj za vrh lahko vmešajo tudi druge ekipe. Jasno je, da je Napoli kvalitetna ekipa, ki si želi vse do konca ostati v boju za naslov prvaka, zato evropske tekme jemlje z levo roko, mi pa veliko pozornost posvečamo tudi nastopom v Ligi prvakov.« V javnosti se je pojavilo mnenje, da je letošnji Juventus manj spektakularen od lanskega. »Ne strinjam se s to oceno, navsezadnje pa so pomembni predvsem doseženi rezultati.«

Reprezentančne tekme so po pričakovanjih v moštvo Juventusa prinesle tudi precej preglavic. Gigi Buffon na jutrišnji tekmi ne bo igral zaradi poškodbe, ki jo je staknil ob petkovem gostovanju Italije v Armeniji, odsoten pa bo tudi Mirko Vučinić, ki je izčrpan po težavah s črevesjem. Kljub temu pa cilj na jutrišnji tekmi ostaja enak. »Juventusovega kadra ne sestavljajo vojački, ampak resni profesionalci, ki vedo kaj hočejo in kaj od njih zahteva vodstvo kluba, na tak način pa se tudi obnašajo. To pomeni, da dobro trenirajo in se tudi v zasebnem življenju držijo športne miselnosti, da so maksimalno pripravljeni na vsako naslednjo tekmo,« se je Carrera za konec odzval še na vse prej kot primerno pripombo Antonia Cassana.

 

V kadru za jutrišnjo tekmo so naslednji nogometaši:
2 Lucio, 3 Chiellini, 4 Caceres, 6 Pogba, 8 Marchisio, 12 Giovinco, 15 Barzagli, 17 Bendtner, 19 Bonucci, 20 Padoin, 21 Pirlo, 22 Asamoah, 23 Vidal, 24 Giaccherini, 26 Lichtsteiner, 27 Quagliarella, 30 Storari, 31 Branescu, 32 Matri, 33 Isla, 34 Rubinho, 39 Marrone

Zaradi poškodb so odsotni Buffon, De Ceglie in Pepe, zaradi bolezni pa Vučinić. Po prestani kazni zaradi kartonov se v kader vrača Bonucci.

Juventus in Napoli sta doslej odigrala 153 uradnih medsebojnih tekem. Juventus je zbral 70 zmag in 49 remijev, 34 tekem pa je dobil Napoli ob razliki v zadetkih 235:172 (+63) v korist belo-črnih. V Torinu sta tekmeca odigrala 75 tekem. Juve je slavil 47-krat, 21-krat ni bilo zmagovalca, le 7-krat pa so se na jug veseli vračali Neapeljčani. Razlika v zadetkih na tekmah v prestolnici Piemonta je 141:65 (+76). V lanski sezoni sta se Juve in Napoli pomerila kar trikrat. Tekma pod Vezuvom se je 29. novembra 2011 končala s spektakularnim remijem 3:3, v Torinu pa je Juve 1. aprila 2012 gladko slavil s 3:0. Napoli je bil uspešnejši v pokalnem finalu, ki ga je 20. maja 2012 v Rimu dobil z 2:0, 11. avgusta 2012 pa se je Juve maščeval s slavjem v superpokalu, ko je v Pekingu po podaljšku zmagal s 4:2.

Glavni sodnik na jutrišnji tekmi bo Antonio Damato iz Barlette, ki je Juventusu doslej sodil na petnajstih tekmah. Juve je osemkrat zmagal, dvakrat remiziral in petkrat izgubil ob razliki v zadetkih 30:18 (+12). V lanski sezoni je Damato sodil le eno Juventusovo tekmo – glavni sodnik je bil 11. aprila 2012 ob domači zmagi proti Laziu z 2:1. Damato je sicer 31. oktobra 2009 že sodil tekmo med Juventusom in Napolijem, ki se je takrat po velikem preobratu (Juve je vodil že z 2:0) končala z zmago gostov s 3:2. Damatova pomočnika bosta jutri Giorgio Niccolai iz Livorna in Mauro Tonolini iz Milana, četrti sodnik bo Luca Maggiani iz Spezie, dodatna sodnika za kazenski prostor pa bosta Mauro Bergonzi iz Genove in Andrea De Marco iz Chiavarija.

V času tekme je v Torinu napovedano delno oblačno vreme s temperaturami okrog 18°C.