Conte: »Potrebujemo tudi malo sreče«

V sobotnem večernem terminu bo Juventus odigral še tretjo zaporedno prvenstveno tekmo na gostujočem igrišču. Po remijih v Bologni in Genovi bo moštvo Antonia Conteja, ki je spregovoril na petkovi novinarski konferenci, v okviru 28. kroga Serie A gostovalo v Firencah. V prestolnici Toskane belo-črne zaradi dolgoletnega rivalstva zagotovo čaka vse prej kot prijeten sprejem, po številnih remijih v zadnjem obdobju pa bi bila zmaga vsekakor zelo dobrodošla.

Conte

Kljub pomembnosti jutrišnje tekme pa so prisotni novinarji na današnji konferenci precej več pozornosti namenili drugim temam. Najprej so se dotaknili sodniškega delegiranja, kajti za jutrišnjo tekmo v Firencah je bil izbran Mauro Bergonzi, ki je prejšnjo sredo na Juventusom gostovanju v Bologni opravljal vlogo četrtega sodnika. Že med polčasom naj bi Antoniu Conteju obljubil, da bo v nadaljevanju poskrbel za njegovo izključitev, to pa se je ob nedosojenem prekršku nad De Cegliejem v kazenskem prostoru tudi zgodilo. Conte je za nameček dobil še dodatno tekmo kazni, ki jo je odslužil v nedeljo v Genovi, vsekakor pa je povsem na mestu vprašanje, v čigavem interesu je dodatno podpihovanje že tako razgretega ozračja, ki ga je s to potezo sprožila sodniška organizacija. »Bergonzi je dober sodnik, vseeno pa sem mnenja, da so odgovorni sprejeli edinstveno odločitev, sploh glede na pomembnost tekme in na dogodke izpred tedna dni. Ali so se odločili pravilno, bomo vedeli šele po jutrišnji tekmi, po kateri z naše strani sojenja ne bomo komentirali.«

Precej napetosti s svojimi izjavami v zadnjem času sproža tudi trener Milana Massimiliano Allegri, ki je med tednom spet opozoril, da bi na že skoraj pozabljeni medsebojni prvenstveni tekmi sodniki morali priznati zadetek Muntarija. »Prebral sem njegovo izjavo, ob tem pa sem se spomnil, da je le nekaj dni prej dejal, da bi se morali vsi izogibati komentiranju sojenja. Mi se tega striktno držimo, sojenje pa še naprej komentira samo on.« Pred dnevi se je v medijih oglasil tudi Amauri, ki si želi svoj prvi zadetek v dresu Fiorentine doseči prav proti Juventusu. »Amauri dobro ve kakšen odnos je imel v Juventusu. Jaz mu lahko mirne vesti pogledam v oči. Ne glede na to, da sva govorila le dvakrat, on dobro ve, kako je potekal pogovor in predvsem kaj je on rekel meni.«

Pozornost se je nato preusmerila na nedeljsko tekmo proti Genoi, na kateri je Juventus zapravil ogromno priložnosti, Conte pa je lahko svojo ekipo opazoval z nekoliko drugačne perspektive. »Zares je škoda, da te tekme nismo dobili. Ustvarili smo si ogromno priložnosti, zatajila pa je realizacija. Žogi je pot v mrežo kar trikrat preprečil okvir vrat, ob tem pa se je izkazal tudi domači vratar. Res je, da imamo preveč neodločenih rezultatov, toda vse smo dosegli na tekmah, kjer smo se samo mi trudili doseči pozitiven rezultat. Nikoli nismo igrali na remi, pač pa vedno na zmago. Sčasoma lahko pričakujem, da nas bo kdaj pa kdaj doletelo tudi nekaj sreče in bo kakšen od teh strelov, ki se zdaj odbijajo od vratnic tudi končal za vratarjevim hrbtom. Zaskrbljen bi bil, če si priložnosti ne bi več ustvarjali, tako pa moramo samo najti način za boljšo realizacijo. To moram še izumiti, pomagam pa si s Playstationom,« se je za konec še pošalil trener Juventusa.

 

Na jutrišnji tekmi bo Conte računal na naslednje nogometaše:
1 Buffon, 3 Chiellini, 4 Caceres, 7 Pepe, 8 Marchisio, 10 Del Piero, 11 De Ceglie, 13 Manninger, 14 Vučinić, 17 Elia, 18 Quagliarella, 19 Bonucci, 20 Padoin, 21 Pirlo, 22 Vidal, 23 Borriello, 24 Giaccherini, 26 Lichtsteiner, 27 Krasić, 28 Estigarribia, 30 Storari, 32 Matri, 34 Marrone

Po poškodbi se je v kader vrnil Chiellini, po odsluženi kazni zaradi kartonov pa Bonucci. Zaradi poškodbe manjka samo Barzagli. V primeru prejetega rumenega kartona v naslednjem krogu proti Interju ne bi smeli igrati Lichtsteiner, Giaccherini in Matri.

Fiorentina in Juventus sta doslej odigrala 161 uradnih medsebojnih tekem. Juventus je zbral 72 zmag in 53 remijev, 36 tekem pa je dobila Fiorentina ob razliki v zadetkih 271:182 (+89) v korist »stare dame«. Slednja je v Firencah gostovala 81-krat in 20-krat zmagala, 32-krat remizirala in 29-krat izgubila ob razliki v zadetkih 91:112 (-21). Prva letošnja medsebojna tekma se je 25. oktobra 2011 končala z zmago Juventusa z 2:1, lanski dvoboj v Firencah pa 17. aprila 2011 ni postregel z zadetki. Juve je v Toskani nazadnje slavil 6. marca 2010, ko sta za 2:1 zadela Diego in Grosso.

Glavni sodnik na jutrišnji tekmi bo že omenjeni Mauro Bergonzi iz Genove, ki je Juventusu doslej sodil na trinajstih tekmah. Juve jih je osem dobil, tri remiziral in dve izgubil ob razliki v zadetkih 22:12 (+10). V letošnji sezoni je sodil ob domači zmagi nad Palermom s 3:0 in ob gostujočem uspehu v Lecceju z 1:0, kjer ni dosodil očitne enajstmetrovke po prekršku nad Vučinićem. V slabem spominu je ostal tudi zaradi sojenja na lanskem gostovanju pri Chievu (neupravičena izključitev Giandonata) in na domači tekmi proti Cataniji, poleg nedavnega gostovanja v Bologni, ko je poskrbel za izključitev Antonia Conteja, pa je »zablestel« predvsem 27. oktobra 2007, ko je na gostovanju v Neaplju domačinom podaril kar dve enajstmetrovki, nato pa kar tri leta ni bil delegiran na tekme Juventusa. Jutri mu bosta pomagala Andrea Edoardo Stefani iz Milana in Renato Faverani iz Lodija, ki sta enako vlogo opravljala že prejšnjo sredo na tekmi v Bologni, četrti sodnik pa bo Christian Brighi iz Cesene.

V času tekme je v Firencah napovedano delno oblačno vreme s temperaturami okrog 8°C.