Šampionski ritem prvega dela sezone

Pretekli konec tedna je Juventus z domačim remijem proti Cagliariju samostojno prevzel vodstvo na prvenstveni lestvici, ob tem je postavil nov klubski rekord po številu zaporednih tekem brez poraza od začetka sezone, vseeno pa se ni bilo moč znebiti tolikokrat omenjenega grenkega priokusa, ki je nekoliko popustil že po razpletu nedeljskega milanskega derbija. Razočaranje nad »le« eno točko prednosti pred Milanom pa je jasen signal, da je Antonio Conte v jesenskem delu prvenstva uspel poskrbeti za velik miselni preobrat.

Juventus

Razočaranje, ki je na Juventusovem stadionu po tekmi s Cagliarijem vladalo v nedeljo popoldne, je dokaz kvalitetnega dela, ki ga je trener »stare dame« opravil v le šestih mesecih na klopi največjega italijanskega nogometnega kluba. Poleg tega, da je prenovil in prerodil ekipo, ki je zadnji dve sezoni zaključila na sedmem mestu, mu je uspelo poskrbeti tudi za že omenjeni miselni preobrat – vsi v klubu se zavedajo pomembnosti Juventusa, posledično pa vsak svoje delo spet opravlja z maksimalnim zanosom in predanostjo, ki lahko na igrišču pomenita tudi boljše rezultate, kot je glede na kvaliteto kadra v primerjavi s tekmeci realno pričakovati. Conte je skupaj s sodelavci na treningih uvedel koncept taktične, fizične in psihološke priprave, ki je moštvu hitro povrnila primerno agresivnost, organizacijo in samozavest. Pri vseh posameznikih je opazna popolna predanost novemu načinu dela, zavedajo se lastnih kvalitet, brez pomislekov pa so pripravljeni iti tudi prek svojih realnih meja. Vse omenjene kvalitete so bile v preteklih letih v Juventusu močno pogrešane, izrazito pa so bile opazne pri ekipah, ki so se v preteklih sezonah vse do konca borile za najpomembnejše lovorike in bile pri tem največkrat tudi zelo uspešne.

Conte sicer skorajda v vsakem javnem nastopu poziva k previdnosti in svari, da prva polovica prvenstva sploh še ni končana, kljub temu pa se dobro zaveda, da je s svojimi sodelavci doslej opravil odlično delo. Kot igralec je dobro spoznal pomen igranja za Juventus, vsakodnevno se je soočal s pritiskom doseganja klubu primernih rezultatov, zato se tudi v trenerski vlogi zaveda, da si večjih spodrsljajev ne sme privoščiti. Po uvodnih osemnajstih tekmah je Juve brez poraza sam na prvem mestu, zato navijači lahko upravičeno pričakujejo vsaj drugo mesto in neposredno uvrstitev v tako zaželjeno Ligo prvakov. Conte naj bi svoj minimalni cilj za letošnjo sezono sicer prvič omenil, ko se bo po sobotni tekmi z Atalanto zaključila prva polovica prvenstva, številke, ki Juventus spremljajo v dosedanjem poteku sezone pa so za navijače vseeno lahko zelo dober znak.

Prvi dejavnik, ki bi moral poskrbeti za visoko raven optimizma, je nepremaganost v dosedanjem poteku prvenstva. Rekord, ki so ga belo-črni dosegli v nedeljo, smo že večkrat omenili, ob podobnem nadaljevanju sezone pa je vse prej kot nedosegljiv tudi absolutni rekordni niz brez ligaškega poraza, ki ga je Juventus pod vodstvom Fabia Capella dosegel v šampionski sezoni 2005/06. »Stara dama« je takrat svoj zadnji poraz doživela v 10. krogu, nato pa je bila v Serie A nepremagana kar 30 tekem zapored, vse do 3. kroga sezone 2007/08. Pomemben dejavnik za nepremaganost v letošnji sezoni je nedvomno tudi novi Juventusov stadion, ki belo-črnim na vsaki domači tekmi omogoči izjemno podporo s tribun. Pred svojimi navijači Juve ni izgubil že 14 tekem zapored (vse od spomladanskega poraza proti Milanu v prejšnjem prvenstvu), v tem pogledu pa do izenačitve absolutnega rekorda manjkajo le še štiri tekme. Juve je namreč med 1. majem 2005 in 7. majem 2006 nanizal 17 domačih prvoligaških tekem brez poraza, eno pa je dodal še na začetku sezone 2007/08, ko so varovanci takratnega trenerja Ranierija v prvem krogu premagali Livorno, na naslednji domači tekmi pa klonili proti Udineseju.

Morda celo najpomembnejši dejavnik, ki govori v prid uspešnemu nadaljevanju sezone, pa so predstave Juventusove obrambe, ki je v tem trenutku obramba z najmanj prejetimi zadetki v Serie A. Gigi Buffon in Marco Storari sta morala v dosedanjem poteku prvenstva dvanajstkrat po žogo v mrežo, ob podobnem nadaljevanju sezone pa bi se končna številka prejetih zadetkov morala gibati okrog rekordno uspešnih sezon pod vodstvom Fabia Capella. Absolutni primat trenutno drži sezona 2005/06, ko je Juve na 38 tekmah prejel le 24 zadetkov, v sezoni 2004/05 (obakrat je Juve suvereno osvojil scudetto) pa so belo-črni prejeli 27 zadetkov. Poleg uspešne obrambe pa velja za konec izpostaviti še uspešnost vezistov pri doseganju zadetkov. Igralci sredine igrišča so v letošnjem prvenstvu dosegli kar 15 od 29 Juventusovih zadetkov, kar je bistven napredek v primerjavi z lansko in predlansko sezono, ko so na 38 tekmah vezisti »stare dame« zabili le štiri zadetke več. Ta številka bo letos nedvomno krepko presežena, naloga Conteja in njegovega trenerskega štaba pa je, da poskrbijo za še večjo strelsko uspešnost klasičnih napadalcev. Če jim uspe tudi to, je dosegljiv tudi višji cilj od »le« neposredne uvrstitve v Ligo prvakov.