Alessandro Matri, na takšnem nivoju po zaslugi Ballardinija in Baresija

So osebe, ki pišejo usodo nekoga drugega. Včasih so to že znane osebe, včasih postanejo znane šele po tem, ko uspejo zapisati usodo nekoga drugega. Dva od naštetih primerov sta Franco Baresi ter Davide Ballardini, katera sta dobro desetletje nazaj sodelovala v mladinskih selekcijah Milana. Prvi kot vodja mladinskih selekcij, drugi kot trener kategorije 'Allievi' (U-17). Bili so časi, ko so v Evropi vladale Sacchijeve ideje o nogometu. Bil je čas, ko se je, nogometno, v Milanu rodil Alessandro Matri: 12 let v nogometni šoli črnordečih, po tem, ko ga je Braida pri devetih letih pripeljal iz kluba Fanfulla.

alt

Alessandro Matriprihaja iz Graffignana, province Lodi. Starša sta prodajalca sira. Skromni in delovni ljudje, tako kot vsak povprečen Italijan. Pošteni do te mere, da je oče, ko je Alessandro dopolnil 15 let in redkokdaj našel prostor za igranje v mladinskih selekcijah Milana, prišel do enega od vodij črnordečih in mu brez polemik dejal: »Ne razumem, zakaj ga še vedno držite tukaj«. 80 kilometrov dnevno, pet dni v tednu, če izključimo tekme. Ampak oče si ni niti predstavljal: prav Ballardini, trenutni trener Cagliarija in ljubljenček Sacchija, je želel to ''tehnično ampak lahko krilo'' (takratne besede), v svojo ekipo, v kateri so sicer bili večinoma igralci rojeni leto pred Matrijem. In prav s tem dejanjem je Ballardini rešil današnjega napadalca Juventusa, da bi končal med kakšnimi amaterji.

Ampak testi so se za Matrija šele začeli: v kategoriji 'Allievi' je redko začenjal tekme in še redkeje zadeval. Pri Milanu so se vendarle odločili, da ga bodo obdržali, ampak le zaradi tega, ker se je izkazal za zelo resnega fanta in ker je začel rasti, če ne drugega, v višino. Pride torej čas za kategorijo 'Berretti' (rezervna ekipa 'Primavere', ponovno z Ballardinijem). Tukaj gredo stvari na bolje, s konstantnim igranjem, vendar za vodstvo črnordečih ne ostane nič več, kot soliden krilni napadalec, ki podaja žoge soigralcem v kazenski prostor. Vendar v tistem času se v njegovo igro zaljubi Franco Baresi, ki vidi kvaliteto v njegovih zadnjih 30ih metrih: dobro gradi žogo, ima tehniko in konstantno dela na tem, da bi jo izboljšal. Poleg tega vidi v njem zmeraj skoncentriranega fanta, ki se rad uči in kateri bi bil lahko zgled ostalim igralcem na treningu. Baresi, ki je medtem postal trener 'Primavere', ga vzame s seboj in ga posledično preizkusi na najvišjem nivoju.

Matri preživi v tej kategoriji tri sezone, predvsem drugo in tretjo pa odigra na nekoliko višjem nivoju (v katerih je uspel priti tudi do finala v italijanskem pokalu, kjer so kasneje izgubili proti Lecceju, v katerem so v tem času igrali Bojinov, Konan, itd.). Ampak tisti zares kvaliteten napadalec je, po mnenju strokovnjakov, tisti iz Interja. Zadeva kot za šalo, ima kilograme ter centimetre, je dobro tehnično pripravljen in močan v igri z glavo. Ime mu je Riccardo Meggiorini in je celo eno leto mlajši.

Od Riminija dalje poznamo vsi zgodbo nekoliko bolje. Kdo je danes Alessandro Matri vedo predvsem navijači Juventusa in Antonio Conte, ki v njem vidi nosilca, kateri vedno opravi delo, katerega od njega zahteva. In potem so tukaj še zadetki. Tisti, ki v nogometu veljajo več kot kakršnakoli beseda.